” Esimerkki vahvasta lähidemokratiasta” perjantai 4.10.

Kommentti Uutisvuoksen pääkirjoitukseen 4.10.2013
” Esimerkki vahvasta lähidemokratiasta” per. 4.10
Oli hieno lukea Uutisvuoksen pääkirjoitus ” Esimerkki vahvasta lähidemokratiasta” per 4.10
Asia koski teknisen lautakunnan päätös, kääntää kaikki kivet ja kannot, raittilinjauksessa Ukonniemessä.
Tämän päivän tietotekniikka, nopea viestintä, facebookit ja twitterit ovat tulleet voimakkaasti mukaan demokratiaan, päätöksen tekoon ja ennen kaikkea kestävän kehityksen päätöksiin mm. maankäytössä.
Nyt paljon puhuttu mutta vähän ymmärretty, lähidemokratia, on astunut askeleen lähemmäksi, oikeaksi, uskoisin jopa pysyväksi työkaluksi kunnallisten asioidenkäsittelyssä ja hoidossa. Toki oikeaa demokratia vaatii kehittyäkseen myös sosiaalista kyvykkyyttä ja viisautta yhteisiin asioihin osallistuvilta henkilöiltä sekä yhteisöiltä.
Teknisen lautakunnan raitti linjaukset Ukonniemessä ja tästä käydyt keskustelu ovat ottanut useamman hetken aikaa ja ”tupakkia” mutta se on varmasti kannattanut nimenomaan tulevaisuuteen katsottaessa.
Keskustelu asiasta olisi toki voinut alkaa jo keväällä ja muutama tonnin turha työtä olisi vältetty. No nyt puhutaan ja päätetään miljoonien eurojen kokonaisuudesta ja tehdään puoli vuosisataa eteenpäin vaikuttavista ratkaisuista jossa muutama tuhat euroa hukkuu mielipiteiden ”kohinaan”.
Kaikessa, niin myös tässä, teknisen lautakunnan keskustelussa on ollut järki kuin tunne käytössä, samoin puheissa on hahmottunut mitkä ovat kuntatalouden kannalta pieniä ja mitä isoja asioita, muistaen että järjellä käytetään rahaa … mutta tunteella luodaan iloa ja inspiraatiota ihmisen elämään.
Henkilökohtaisia mielipiteitä kunnioittava demokratia on teknisen toimen tämän päivän työkalu, jota halutaan myös käyttää, niin isoja kuin pieniä, asioita päätettäessä.
Keskustelua lautakunnassa on käyty, niin tästä kuin, useasta muustakin elinkeinopoliittisista sekä saneeraukseen liittyvästä investoinneista useita tunteja. Ko. asiasta on keskusteltu niin luonnossa että neuvotteluhuoneessa tunteja ja puheenvuoroja on käytetty kymmeniä, mutta tuskin turhaan.
Kokonaisuus osoittaa että ruotsalainen toiminnanmalli toimii myös suomalaisessa demokratiassa, eli kokonaisuus keskustellaan yhteiseen ymmärrykseen ennen päätöstä. Kunnan yhteisiä asioita tässä hoidetaan ja päätökset täytyy tehdä silloin kun ne ovat ”kypsiä” päätettäviksi.
TÄMÄ KIRJOITUS OLI OIKOLUETTU JA KORJATTU, JULKAISTU UUTISVUOKSESSA 7.10.13

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top