Kysymykseen vastaus: Lobbarointi vaiko populismi?
”Lobbarointi” ja populismi on toimintaa asioiden eteenpäin viemiseksi myös kunnallispolitiikassa. Asiantuntijoita ja asioiden puolestapuhujia tarvitaan. Tarinat ovat tarinoita, puheet puheita jne..
Mutta yksittäisen hallitusjäsenen ymmärrys, kulloinkin päätettävästä asiasta sekä virkamiesesityksen ”tyylistä & tavoitteista” on luonnollisesti hyvin yksilöllistä, joka riippuu paljolti kuulijan henkilökohtaisesta kompetenssista ja mielenkiinnosta kulloinkin esillä olevaan asiaan.
Henkilökohtainen populismi
Liian monesti näyttää ja tuntuu siltä että k-hallituksen tekemän päätöksen jälkeen, hallitusjäsenen henkilökohtainen jälkipuhe on enemmän tätä, sormet selän takan ristissä, ”jälki populismia”. ”Kyllähän minä mutta kun noi pojat päätti” ja kun SDP:llä on vähemmistö hallituksessa niin päätös oli luonnollisesti tällainen jne. Samalla omalla henkilökohtaisella ”narsistisella” politikoinnilla, tuodaan lehdistölle omaa ”HÄH?” mielipide esille, ”ME SDP:ssä” esityksen muodossa, vaikka mielipiteellä ei ole ”SDP ryhmän” statusta, ko. asia ei ole käsitelty puolueen v-ryhmässä, puhumattakaan demokraattisesta keskustelusta ”mitä mieltä ollaan” jne… Tällainen ”tapa toimia” ei anna luotettavaa kuvaa ei pienten eikä isojen asioiden hoidosta.
Kaupungin ”poliitinen” toiminta:
Kun en istu kaupungin hallituksessa, en ”näe heidän silmiään” en tiedä kuka, ketkä ymmärtää ja millä tavoin keskustelussa olevat asiat…. mm. konsernin toiminnasta, osakeyhtiön hallinnasta, osakeyhtiön hallitustyöskentelyst jne… Mutta minulle on muodostunut kuva, että ”nyt” kaupungin hallitusta vetää ”KOP” omalla kompetenssillaan, tietopääomallaan, KESK on mukana kieli keskellä suuta, PS myötäilee ”odottamalla parhaita paloja pullasta” ja muut vikisee. Vikinään lisäksi SDP jäsenten energia kuluu muuhun keskinäiseen viisasteluun, ehdotteluun, äänestelyyn …… kuin mediassa todisteluun kenen hattuun, ”työn puolustajan sulka” tällä kertaa laitetaan jne… ”voi viisautta sanon minä”.