Uusi urheiluhalli Ukonniemeen – kestävä valinta Imatran urheilun tulevaisuudelle

Uusi urheiluhalli Ukonniemeen – kestävä valinta urheilun tulevaisuudelle. Olen URHEILU- ja UIMAHALLIIN liittyvien virkahenkilöiden virkavastuulla tehdyiden selvitysten, kuin asiaan liittyvän populismin kanssa tekemisisä jo vuodesta 2014 lähtien. NÄMÄ ASIAT EIVÄT OLE ”5% IMATRALAISTEN” PÄÄTETTÄVISSÄ VAAN IMATRAN 25000 ASUKKAAN VALITSEMAN EDUSTUKSELLINEN DEMOKRATIA, 43 VALTUUTETTU, PÄÄTETTÄVISSÄ JOLLOIN NÄMÄ OVAT VASTUUSSA NIIN IMATRAN MENNEISYYDESTÄ KUIN TULEVAISUUDESTAKIN. ITSE TEEN TULEVAISUUTEEN KATSOVIA & TULEVAISUUDENN NÄKEVIÄ PÄÄTÖKSIÄ, jossa mottona on ”HYVÄ JOHTAJA AJATELEE SEURRAVIA SUKUPOLVIA EI SEURAAVIA VAALEJA.

KYSYMYS KUULUU:

a) PERUSKORJATAANKO VANHA URHEILUHALLI ?

b) VAI RAKENNETAANKO KOKONAAN UUSI, MODERNI URHEILUHALLI UKONNIEMEEN ?.

Kaikkien faktojen valossa päätös on selvä – vanhan hallin peruskorjaus ei ole järkevä eikä kestävä ratkaisu. Uusi urheiluhalli Ukonniemessä vastaa paremmin sekä nykyisiin että tulevaisuuden vaatimuksiin niin urheilijoiden, koulutuksen kuin talouden näkökulmasta.

Ensinnäkin Imatralla on jo kolme toimivaa koulukeskusta, joissa on nykyaikaiset liikuntasalit. Näiden käyttöastetta voidaan ja pitääkin nostaa. Ammattiopiston liikuntatunnit voidaan järjestää Mansikkalan koulukeskuksessa ja yhteiskuljetus mahdollistaa siirtymisen Ukonniemeen tehokkaasti. Uimaliikunta pysyy edelleen uimahallilla, joten uuden hallin ei tarvitse kattaa tätä tarvetta.

HUOMIO 3 Uusi urheiluhalli rakennetaan nimenomaan tämän päivän ja tulevaisuuden harrastaja / kilpaurheilijoita varten. Se suunnitellaan vastaamaan kansainvälisen huipputason vaatimuksia, joita vanha rakennus ei kykene täyttämään edes perusteellisen remontin jälkeen. Urheilijat tarvitsevat tilan, jossa harjoittelu on turvallista, tehokasta ja terveellistä – tämä ei ole ylellisyyskysymys, vaan perusedellytys huippu-urheilulle.

HUOMIO 2 Sisäilman laatu on keskeinen osa urheilutilojen turvallisuutta. Vanhan hallin kohdalla ei voida saavuttaa sellaista nollatoleranssia sisäilmaongelmiin, joka on ehdoton vaatimus. Uudessa hallissa sisäilman puhtauden takaaminen on mahdollista jo suunnitteluvaiheessa, kun kaikki materiaalit ja rakenteet valitaan tämän vaatimuksen mukaan.

Liikuntaesteettömyys on toinen ratkaiseva tekijä. Vanhan hallin esteettömyyden parantaminen peruskorjauksen yhteydessä maksaisi jopa kolminkertaisesti verrattuna uuden hallin rakentamiseen. Näin suuri ero kustannuksissa on perusteltu syy hylätä peruskorjausvaihtoehto.

HUOMIO 1 On myös muistettava, että vanha halli on jo 50 vuoden ikäinen. Rakennuksilla on elinkaarensa, ja tämä halli on tullut omansa päähän. Peruskorjauksella ei voida saavuttaa sellaista 25 vuoden keskeytymätöntä käyttöikää, jonka uusi halli tarjoaa. Mikään urakoitsija ei edes suostu antamaan tällaista takuuta vanhan rakennuksen kohdalla – ja jos antaisi, hinta olisi kymmenkertainen.

Liikennejärjestelyt eivät muutu merkittävästi: 90 % käyttäjistä kulkee nykyisellekin hallille omalla autolla tai kimppakyydeillä. Sama tulee tapahtumaan Ukonniemessä, joka on jo valmiiksi tunnettu liikunta- ja urheilukeskuksena.

Rahoitusnäkökulmasta katsottuna vanhan hallin peruskorjaus nojaa suoraan veronmaksajien rahaan. Uuden hallin rakentamiseen sen sijaan haetaan rahoitusta useista eri lähteistä. Tällaisissa suurissa investoinneissa hyödynnetään usein pitkäaikaisia, matalakorkoisia lainoja ja muita rahoitusinstrumentteja, jotka keventävät suoraan kaupungin taloudellista painetta.

LOPUKSI – vanhan hallin arkkitehtoninen arvo tunnustetaan, ja sille löytyy varmasti uutta käyttöä. Sitä ei tarvitse purkaa, vaan se voidaan uusiokäyttää tavalla, joka kunnioittaa rakennuksen historiaa ja tuo sille uuden elämän, esimerkiksi vesiliikunnan, kalastusmatkailun, muun matkailun, kulttuuri- tai matkailunäyttelyiden käytössä. Nyt halutaan kuntalaisilta innovaationäkemyksiä kuinka vanha rakennus tulisi ottaa uusiokäyttöön tulevaisuuden Imatraa rakennettaessa. 

Kaiken tämän perusteella on selvää, että uusi urheiluhalli tulee rakentaa Ukonniemeen. Se on taloudellisesti järkevin, urheilijoiden kannalta turvallisin ja toimivin sekä kaupungin pitkän aikavälin kehityksen kannalta kestävin ratkaisu.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top