9.12.2013 Valtuuston budjettikokous klo 10 – 20

9.12.2013 Valtuuston budjettikokous
klo 09-10 sd ryhmäkokous

Porukasta ½ paikalla, missä muut ? Asiana ei ollut mitään yllättävää. Rauhallinen alku, mutta §4 … vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lääkinnällinen kuntoutus jne.. pykälä sai eriävät mielipiteet ja toisistaan poikkeavat käsitykset valloilleen… stop huutaminen ja sovituista asioista poiketaan sai voiton jne.. … ei näihin valtuustoryhmän keskusteluihin viitsi osallistua jos jatkokin on tällaista oli eräs kommentti. Kyllä itsekin mietin ja olen muutaman kerran miettinyt kannattaako uhrata 1-1,5 tuntia ”narsistisen järjestäytymättömän joukon järjestäytymättömään” keskusteluun. Joukon poliittinen sivistymättömyys ja jopa ”toverin” kampitus on ollut minulle suurin yllätys, miksi näin ? No jatko näyttää !!! Johtaminen on kaiken tällaisen ryhmäkäyttäytymisen ongelma, ”sellainen on joukko kuin on johtaminen”. Sd ryhmäkokoukset vuodelta 2013 arvosana 6. Kylpyläkokous heinäkuussa oli 8 ja muut kokoukset arvoisia 5.

klo 10 – 20 Imatran kaupungin valtuustokokous
Budjetti 2014 hyväksyntä ”kokous”

HUH, HUH… 10 tuntia kokousta josta vuodatusta ja itsekehua 8 tuntia ja asiaa 3 tuntia. Kyllä virkahenkilöä ”naurattaa” mutta myös pitkästyttää ne keskustelut ja puhetta puheenvuoksi … niin ”pöntössä” ja pöntön ulkopuolella.
Kirjanpitoni mukaan pitkiä puheita 5-15 minuuttia 11kpl. Lyhyitä alle 1-4min 36 kpl. Muuta höpinää ja väittelyä loput. Kun paljon on asiaa, ”soppa”, niin aina joukkoon sattuu ”sattumia”.
§8 Hyvä… tarkastuslautakunnan väliraportti oli hyvä ja kertoi johtamisen ja tekemisen tilan kaupungin tilaaja/tuottaja organisaatiossa 12k/2013. TELAn ryhmässä istuneena ja kuunnellessani tarkastuslautakunnan huomautukset, 4 ydinkohtaa
1. kaupungin organisaatiossa ”roolien selkeyttäminen”
2. lisää tilaaja/tuottaja, sopimusohjausmallin koulutusta
3. kumppanuus (ei ole kaveruus) tietoisuuden lisäämistä
4. seuranta ja seurannan mittaristo paremmaksi, ymmärrettävämmäksi.
osuvat kohdalleen 10 arvoisesti.

§4 vihreiden valtuustoaloite ”vaikeavammaisten ja pitkäaikaissairaiden lääkinnällisen kuntoutuksen saattamiseksi lainmukaiseksi Imatralla”, palautettiin uudelleen käsittelyyn esityksen mukaan. Arto asiantuntija hämmensi asiaa useampaan otteeseen , samalla tuli selväksi että paperilla ja käytännössä kuntoutukset eivät vastaa toisiaan. Uudelleen käsittely tuo lisävaloa todelliseen kuntoutukseen.
§6 Ukoskan liikunta ja virkistysalueen kaavoitus ja käyttötarkoitus, meluaminen on yes, kerran mutta samojen asioiden toisto kokouksesta toiseen on ”tyhjän tynnyrin kolinaa”
§9 vuoden 2014 talousarvion käsittely otti aikaa noin 4 tuntia.
Itse pidin 6kpl kommentti ja puhetta, pituudet yhdestä kahteen minuuttia.
– Tilaaja tuottajamallin toimivuuteen olen kommentoinut pitkin vuotta ja niin nytkin. Homma toimii jos toimijat tietävät kuinka sen tulee toimia. Tietämättömyys ja johtamattomuus, kuinka sen pitää toimia, on yhteinen ongelma. Ongelma virkahenkilölle, suuri ongelma poliitikolle ja etenkin poliitikolle joka ei ole koskaan ollut tekemisessä ”sopimusohjaus”, tilaaja- tuottaja toiminnassa ja tätä ohjaavassa organisaatiossa. TILAAJA TUOTTAJA MALLI TOIMII TAMPEREELLA MIKSI SE EI TOIMISI IMATRALLA ? ja SUURIN EDISTYS JONKA KO. TOIMINTAMALLI TUO TALOUDEN JA TEKEMISEN HALLINTAAN ON PALVELUIDEN TUOTTEISTUS JA TUOTTEIDEN HINNOITTELU.
– Terveydenhuollon toiminta ja etenkin erikoisterveyden huolto on suuri tulevaisuuden kysymysmerkki siinä merkityksessä mihin kuntalaiset ovat nyky toiminnassa tottuneet. Eksote ja erikoisterveydenhuolto on ”mysteeriö” kun puhutaan kustannuksien kehityksestä ja millä mittareilla kustannuksia ja rahalla saatua, ihmistä tervehdyttävää, palvelua arvioidaan. 60% vuoden 2014 kaupungin budjetista menee terveyden huoltoon ja sosiaaliseen palveluun niin ei ole yhden tekevää kuinka ja miten mitataan terveyspalveluiden määrää ja laatua joka kuntalaisten verotuloilla maksetaan. Tiedän että mittarien rakentaminen palveluiden mittaamiseksi ei ole helppoa, mutta ASIAKKAIDEN ANTAMA PALAUTE TÄYTYY SAADA MITTARIN YHDEKSI OSOITTIMEKSI, VIISARIKSI OSOTTAMAAN PALVELUN MÄÄRÄÄ JA TOINEN VIISARI MIKÄ ON PALVELUN LAATU.
– 3 sektorin palvelut kaupungin liikunta ja kulttuuripalveluun mukaa. On nuoria joilla on osaamista eri seuroissa ja kerhoissa, on vanhuksia jotka tarvitsevat näitä palveluita.
– Ukoskan kaava ja raitit sekä raittien pinnoitteet tulee TELA käsittelyyn 1-2k/2014 joten ”nyt loppu toi joutava jorina”. Tähteä ja tähden mielipiteitä on kuunneltu jne…
YHTEENVETO
Itse sain talousarvion luettavaksi 4.12. ja 9.12 oli talousarviota koskeva kymmentuntinen kokous. Kävin läpi pääkohdat ja vertailin vuoden 2013 vastaavaan tilanteeseen. Erikoissairaanhoito on mysteeriö toiminnaltaan ja ennen kaikkea kustannuksien hallinnan kannalta. Hyvää kaupungin kannalta on se että Imatra maksaa ESH sen minkä se tilaa Eksotelta, eli avointa piikkiä ei Eksotella ole Imatran kaupungin talousarvioon… Suurin huolenaihe on oikean tiedon hallinta ja oikeiden päätöksien tekeminen.
Veikon arviointi on 10 – 20% valtuutetuista tietää mitkä päätökset ovat hyviä ja järkeviä kaupungin tulevaisuudelle pitkässä juoksussa loput painavat vain käskystä nappia.
SD valtuustoryhmä, käyttäytyminen
Valtuustoryhmän (sd) kokoukset on 6 arvoisia, asiajohtaminen 5 kokouksien asiasisältö 7½, puheenvuorot 4½, esityslistat ja loppuraportit 5½.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.