Imatra tarvitsee kansainvälisen FESTARIAREENAN.
Oma kesäohjelmani 2015 ei pitänyt mukanaan tavanomaista kulttuuri ja urheilua osiota, nyt keskityttiin vanhoihin ”opiskelutapaamisiin” ja mökillä oloon lastenlasten ehdoin. Saiman antamaan perinnekulttuuriin, uimiseen, saunomiseen, veneilyyn ja kalastamiseen.
Hiljaisten hetkien lomassa selailin kesätapahtumia ja lehtikirjoituksia, näistä osui silmään Uutisvuoksessa 26.6 pääkirjoitus ”Tapahtumista tulee taitolaji”. Mielestäni tämä lause osui tapahtuman järjestämisen ytimeen. Taidolla ja yleisöä ymmärtävälle sydämellä järjestetyt tapahtumat ovat aina menestyneet ja tulevat jatkossakin menestymään.
Henkilökohtainen osallistuminen kesän 2015 yleisötapahtumiin oli vähäinen, ”lunta tupaan”, ”Imatran yöt” ja Puumalan ”Kemmakat”. Tapahtumat olivat ”hyviä” mutta ja mutta… Silmiinpistävää oli iloinen näkymä ja kuulema siitä että kyllä maakunnan ihmiset lähtevät liikkeelle ja viihteelle kun tapahtumassa on aitoa tunnetta ja mielihyvää tuottavaa ”kansa viihdettä”.
Tänä päivänä ihmisten motiivi osallistua viihteen ja taiteen tapahtumiin on hyvin paljon toisenlainen kuin vuosikymmeniä sitten. ”Valmiiksi nauretut” tilaisuudet ovat katoava kansanperinne. Suomikesän tuhansista tilaisuuksista voi ”läppäreiltä tai tabletilla” katsoa mieleisensä tapahtuman ja samalla kutsu facebookissa ystävänsä mukaan yhteiseen fiilistelyyn jne. Osallistuva yleisö ja heidän tuoma innostus ja tunnelma tekee tapahtumasta juhlan niin esiintyjille kuin itse yleisölle, jossa järjestäjän rooli on tuoda omalla ”ammattitaidolla” mahdollisuus hyvän fiiliksen syntymiseen.
Hyvien tapahtumien järjestäminen on aina vaatinut taitoa kuin myös ripauksen onnea. Imatralaisten kymmenien vuosien kokemus erilaisten tapahtumien järjestämiselle on voimavara joka kannattaa hyödyntää terveellä omalla identiteetillä, yhteisen tekemisen taidolla ja Imatralaisella tahdolla.
Menneiden aikojen formaatti, esiintymisteltta siellä, telttoja täällä, ”tukikulttuuria” koskenpartaalla ja ”FANI” kulttuuria siellä mihin kaupunki ja viranomainen järjestämisluvan on myöntänyt, on mennyttä aikaa. Samoin tapahtumien järjestäminen ”yksillä” aivoilla ja ajatuksella, ”tätä se kansa tarvitsee” mentaliteetilla, ei toimi ja on menneiden muisteloa. Nyt kun ”muistot kulta” IBBF:n ja BB kahleista on ”irrottu” tulee aika luoda uutta Imatralaista VUOKSIFESTARI maailmaa.
Liike-elämän ja rahan liikkumisen kannalta olisi suotavaa, että ihmiset kulkisivat joka viikonloppu jollakin pikku FESTARILLA, kuin ”kesätorilla”, kuluttamassa rahansa ”pikkuhömppään” jne… Valitettavasti joka paikan ”hömppä” ei tuo asiakkaille riittävän suurta arjesta pois tunnelmaa eikä odotettua taloudellista menestystä järjestäjälle.
Tässä tuhatpäisessä viihdemaailman ”sirkuksessa” kilpailu asiakkaista on kovaa: ”Jokakylän festarit” kaljoineen ja karaokeineen kuuluun ”meidänkin kylän” kesän ohjelmaan, kun muutakaan kesätapahtumaa ei ole naapurikyläkään keksinyt, ei saa olla tapahtumajärjestelyn ”motto”. Tapahtumien blakiointi kuin kopiointi ”naapureilta” ei tuo kestävää kehitystä ja nämä muutoskyvyttömät ”vuosi vuodelta” tapahtumat kuluvat vain ”pois” asiakkaiden kalentereista. Uusia sirkushuveja ja tulolähteitä on ideoitava, jotta mm. ”matkailuteollisuus” pystyy pyörimään aidosti ja nykyaikaisesti. Jatkuva pyöritys vaatii voimakasta luovuutta ja järkevää tiimityötä, jossa vain harva yksin menestyy. Menestyvä ”matkailuteollisuus” tarvitsee suuria elämyksiä kuten aikoinaan ”Tuurin kyläkauppa”.
Tulevaisuuden VUOKSIFESTARIn, RR-FESTARIT (IRRF) jne. on ymmärrettävä ajan hengessä, huomioimalla Imatran RRhistoria, nykyinen tekniikka, taiteen tuoma ”flow-tila” katsojiin, RR fanimaailma ja nykypäivän virtuaaliviestintä. Suuria ja haluttuja asiakkaita imevän tapahtuman järjestäminen on idean lisäksi, joukkuetaidon ja viisaan yhteistyön tulos. Nappiin onnistuneen tilaisuuden jälkitunnelmista voi analysoida seuraavan tapahtuman tarpeen ja jopa ”ennakkolippu” myynnin. Tällainen järjestely on tätä päivää..
Jos Imatralle halutaan jotakin suurta, kymmenien tuhansien yleisöä, matkailulla tuloja, majoitukset täydeksi eli kunnon ”bileet”, täytyy ”bileille” olla kunnon tapahtumapaikka ja olosuhteet. Imatra tarvitsee monimuunneltavan FESTARIAREENA, johon mahtuu aitojen fanien lisäksi mieleenpainuvaa viihdettä kaipaava SUURI YLEISÖ. Ideoita ja yrittäjiä, vuodesta toiseen kestäville, tapahtumille kyllä on, mutta ”ennaltavalmis” kaikille tuttu tapahtumapaikka, esiintymispaikka, IMATRA- AREENA Imatralta puuttuu…
Tilaus suurelle tapahtumalle Imatra RR ajot uudella katuradalla ja ohessa ”IRRF” on olemassa 29.7.2017″. Nyt se kymmentuhapäisen yleisön IMATRA-AREENA, PÄSSINIEMESTÄ puuttuu…