14.9.2017 YH-rakennuttajat eka kokoukset.. 1 ja 2…

14.9.2017 YH-rakennuttajat ”eka kokoukset”
Alkoi klo 08.30…
Veikolla meno, kokouksessa klo 09.20 lähtien, toinen kokous perää Kaikki kutsutut paikalla. Paljon on kysymysmerkkejä ”ilmassa” nyt ja tulevasta, hyvä kokous…

Sain viestin muutama päivä sitten ”ei ole hyvän hallitustavan mukaista” kertoa hallituksen kokouksista oman muistion muodossa..julkisesti. Joten blogissani en niistä kerrota, ”jos laki ei muutu”.

”OY LAKI” lyhyest..,
KOKOUKSET EIVÄT OLE JULKISIA OSAKEYHTIÖLAIN MUKAAN VAIKKAKIN YHTIÖ ON 100% KAUPUNGIN OMISTUKSESSA. Lähinnä on kyseesä kahden lain kuntalaki- ja osakeyhtiölain eroista ja jyrkästä rikoslain tulkinnasta. Miksi on näin kun on kyse julkinen kuntalaisten verorahoilla pidettävistä yhtiöistä, sopii kysyä.

Kun kunnat osakeyhtiöittää toimintojaan se vie julkista tietoa piiloon kansalaisilta.
Väärinkäytösepäilyt ovat saaneet edunvalvojat tukemaan avoimuuden lisäämistä kunnan osakeyhtiöissä.
Suomessa julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä, mutta muissa pohjoismaissa avoimuus on laajempaa ja on ymmärretty mahdollisuutena.
– Esimerkiksi Ruotsissa julkisuuslaki koskee yhtiötä, mikäli siinä kunnan omistus on yli 50 prosenttia.

Miksi Suomi ei ole seurannut Ruotsin mallia?
– Avoimuus- ja demokratia-asiat nähdään usein ylimääräisenä painolastina, vaikka ne ovat koko yhteiskunnan perusta. Tämä on myös taloudellinen kysymys. Niukkuuden aikoina olisi tärkeää, että meillä olisi mahdollisimman avoimet rakenteet, jotka estäisivät mahdollisia väärinkäytöksiä.
– Jotta saisimme osakeyhtiömaailmaa läpinäkyvämmäksi, se edellyttäisi lainsäädännön tarkistusta.
– Valtuutettu ei tiedä onko toimittu omistajan parhaaksi.
– Täytyykö asian varmistamiseksi pyytäneet ”poliisin” apua.

Valtuustoaloitteen yhtiöitä koskevan avoimuuden lisäämisestä olisi paikallaan.
Aloitteen ajatuksena olisi, että esimerkiksi yhtiöiden esityslistat ja pöytäkirjat olisivat soveltuvin osin julkisia koska yrityssalaisuus tarkoittaa liike- tai ammattisalaisuutta tai muuta vastaavaa elinkeinotoimintaa koskevaa, salassa pidettävää tietoa. Rikosoikeudellisen vastuun edellytyksenä on, että tiedon ilmaiseminen olisi omiaan aiheuttamaan taloudellista vahinkoa joko elinkeinonharjoittajalle tai toiselle elinkeinoharjoittajalle, joka on uskonut kyseisen tiedon hänelle muu on ei salaista…

RUOTSI ON FIKSU MAA JA ON PYSTYNYT SÄÄTÄMÄÄN JULKISIA OSAKEYHTIÖITÄ KOSKEVAN OSAKEYHTIÖLAIN JOKA KOSKEE JULKISHALLINNON 100% OMISTAMIA YHTIÖITÄ…NÄIDEN YHTIÖIDEN TOIMINNOISTA JA PÄÄTÖKSISTÄ ON VEROMAKSAJALLA ELI YHTIÖN OMISTAJALLA OIKEUS SAADA TIETOA.

EN TUNNE ASIAA PAREMMIN MUTTA ”KUUNELLAAN”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top