30.7.2016 vastaus..Kaupungissa yhtiöittäminen toiminna tehostamiseksi.

Kun on kysytty niin vastaan:
Yhtiöittäminen on yksi ”ei huono vaihtoehto”
kun toimintoja halutaan kehittää tai ulkopuolisen paineen ”pakosta” on tehtävä iso muutos olemassa olevaan toimintaan. Maailma muokkaa elämämme ympäristössämme se on FACTA.
MUTTA:
Yhtiöittäminen ei saa olla itsetarkoitus, ”roskapankin” tekemiselle kunnanorganisaatiossa… tämä on itsestään selvä asia, jota tuskin kannatta korostaa.

YHTIÖITTÄMINEN on eri asia kuin SANEERAUS:

A) ”Saneeraus”, eli toiminnan kannattavuuden parantaminen ”€/henkilö”, on havaittavissa kun ”liituraitapuvut” ilmestyvät käytäville. Saneerauksen aistii, jos ymmärtää firman talousluvut ja ”pelitilanteen”
Yksityisellä sektorilla on oma ”ammattiteurastajien” joukko, joka saneera firman kuin firman myyntikuntoon jne…
Julkisella sektorilla homma on erilainen. Kunnan hallituksen jäsenen on pystyttävä havainnoimaan milloin kyseessä on saneeraukseen kaltainen ” sisäänmarssi ”, toiminta.

B) Yhtiöittäminen on tilanne, jossa haetaan ”toimintamallia”, jolla pystytään hallitsemaan paremmin tehokkuuden ja talouden suhdetta ”tulosta tekevän yksikön toiminnassa”. Yhtiöittämisen toimintamalli on tullut globaalista markkinataloudesta, jossa halutaan toiminnan kokonaisuus järkevästi hallittavaan dynaamiseen muotoon, näin pystytään hallitsemaan nopeat muutokset kilpailutus, ”kilpailu”. Tämä koskee kaikkea niin tuotteita, tuotantoa, palvelutoimintaa jne…
Nyrkkisääntönä on että erotetaan ”koneen tekemä tuotanto” ja ”ihmisen tekemä tuotanto” kun strategia rakennetaan. Valitettavasti kaikki ”analyytikot” ei asiaa ymmärrä… ja tehdään vääriä strategioita…

Yleisesti, niin yhtiön hallitusta kuin hallituksen jäseniä koskevia vastuita, lyhyesti:
– ”Ko. Yhtiön” hallitus johtaa toimintaa. Hallitus ”tekee” strategian, esittele asiat yhtiökokoukselle, yhtiökokous hyväksyy jne.
– Toimitusjohtaja, muut johtajat ovat ko. yhtiön ”hallituksen” palkollisia työn tekijöitä.
– hallituksen pj. on raskaampi vastuu..

Kaupunkikonserni, ”tytäryhtiötä”.
Tänä päivänä kaupungin tekemästä ”tuotannosta” on 80% ihmisten tekemää. Eli kun kaupungin palveluja yhtiöitetään, ei saa olla kysymys ”saneerausmallista” vaan järkevästä palvelutoiminnan yhtiöittämisestä. Yhtiöittämisestä, jossa henkilöstön ARVOT (kompetenssi, koulutus, osaaminen, sitoutuminen kuin henkilöstön innovaatio ja halu kehittyä) on oltava lähtökohtana ja kohdallaan.

Yhtiö julkisella sektorilla.
Virkamiehet + konsultit tekevät hallituksen pyynnöstä strategian.
Hallitus esittää strategian valtuustolle joka hyväksyy strategian jne… Tässä on poliitisten mandaattien aika, ilman asiantuntevaa hallitustyöskentelyä, eletty. Eli ”kahvinjuojien” aika hallitustyöskentelyssä on OVER. NYT TARVITAAN osaamista eikä puoluepoliittinen ”käsijarrupäällä” työskentely kunnan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ole tätä päivää. Kunnan on NÄHTÄVÄ VAHVUUTENSA, ”hiljaa kiiruhtaen” pärjättävä ja kehityttävä pysyäkseen itsenäisenä kuntana 2020 luvulla.

2020 MENESTYMINEN EDELLYTTÄÄ, ETTÄ HALLITUS TIETÄÄ, MITÄ TEKEE JA TIETÄÄ MILLAINEN ”FAKTAOSAAMINEN” HALLITUKSEN JÄSENILLÄ PÄÄTÖKSIÄ TEHTÄESSÄ ON.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.