5.1.2014 Yhteistyö on suuri mahdollisuus Etelä-Karjalalle…

Hyvä yhteistyö on suuri mahdollisuus Etelä-Karjalalle…
14.12 Imatralaisessa Tapio Arolan näkemys ”yhteistyön puute johtaa taantumaan”. Toteamus on tämän päivän totuus, eikä se sinänsä ole uutinen Itä-Suomessa, mutta se että Lappeenrannan ja Imatran välinen huono yhteistyö johtaa Etelä-Karjala taantumaan on hauska näkökulma. Toisaalta hassulta tuntuu sanan ”pakottaminen” käyttö kun puhutaan yhteisiin asioihin osallistumisesta. Harvemmin hyvää palvelutoimintaa saadaan aikaan pakottamalla.

Kyllä Imatran toiminta maakunnan ”sotessa” on kirittänyt Eksotea parempaan terveyspalveluun koko maakunnassa. Aika näyttää, kuinka yhteistyö yhteisen terveydenhuollon rakentamiselle onnistuu. Toki tässäkin on maan hallituksen ”SOTE” hiukkasen kesken, mutta odotetaan, odotetaan.

Samoin uskon että Imatra olisi hyvinkin kiinnostunut mm. maakunnallisen kesäteatterin järjestämisestä, jopa valtakunnallinen tilaus tällaiselle mahdollisuudelle on olemassa. Odotetaan nyt kun Imatran teatteri starttaa ensimmäiseen talvikauteensa, odotetaan taloudellisia ja taiteellisia tuloksia ja sitten lähdetään etenemään.

Mitä tulee maakunnassa käyttöveden ja käytetyn veden ratkaisuihin, vesien puhdistaminen ja hulevesiratkaisut ovat isoja yhteisiä kysymyksiä joihin luonto pakottaa hakemaan yhteiset ratkaisut.

Onko meillä tässä 130000 asukkaan maakunnassa yksi vai kaksi ”kaupunkia” ? Annetaan nyt ”saimaakaupunki” pölyn laskeutua ja odotetaan maakunta ja SOTE ratkaisut kyllä se yhteinen viisaus ja win, win, win ratkaisu löytyy. Maakunta saa tässäkin asiassa sellaisen ratkaisun minkä maakunta ansaitsee.

Onhan sekin totuus, jos ei maakunta pysty ”jotakin” tekemään yhdessä, niin sitten kunnan on tehtävä se yksin. Esimerkkinä on vuosien taival Ukonniemin ja Rauhan alueen liikunta- ja matkailupalveluiden viennissä eteenpäin, niin yhdessä kuin erikseen. Vieläkään se ei ole valmis, mutta eteenpäin on mentävä. Viimeisenä esityksenä yhteiseen hyvään on ollut MAAKUNTAHALLI maakuntaan. ”Halleja” on siellä ja täällä, Joutsenossa viimeinen, niin nyt ruvetaan puhumaan yhteisestä maakuntahallihankkeesta. Tämä hämmästyttää niin kuntalaisia kuin maakuntalaisia. Toki tärkeintä on että kaikista asioista keskustellaan, halusin tai ei.

E-karjalassa tuntuu tuo kateus olevan kiimaakin joimakkaampi. Kun yksin menestyy, sormet seläntakana ristissä, olemme valmiit taputtamaan selkään ja toivottaman hyvää menestystä… Jos ja kun halutaan menestyä isosti, yhteistyön on oltava avoin ja kaikkia palkitsevaa, tämän on todenneet mm. Lapin elinkeinon ja matkailun kehittäjät. Lapin maakunnassa, matkat on pitkiä niin ajassa kuin ajatuksissa, yhteisymmärryksen tekeminen yhteiselle hyvälle otti aikaa yhden sukupolven verran. Tällä logiikalla, meillä kuntien välimatkat ovat huomattavasti lyhyempiä niin yhteistyön tekeminen vastaavasti on huomattavasti nopeampaa.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.