6.1.2017 Yhteistyötä kulttuuriin kun liikuntaan E-Karjalassa

Yhteistyötä kulttuuriin kun liikuntaan Etelä-Karjalassa.

Pohjanmaalla ja Länsi-Suomessa on laajalti ymmärretty yhteisen työn ja lobbaamisen merkitys, josta kaikki eli koko maakunta hyötyy. Tämä tuli havaittua kun vierailin tuolla Brysselissä pohjalaisen europarlamentaarikon vieraana. Ei näkynyt Etelä- Karjalan talouselämän puolesta puhujaa Kataisen kapinetissa.

Yhteistyö tarkoittaa yleensä yhdessä menestymistä, jolloin yhteistyön on oltava win win ajattelua, jossa maakunta ja kunta voittavat. Kun vielä tulee tilanne jossa on win, win, win eli myös suomi Oy voittaa on tälläisen yhteistyön tekeminen, ei pelkästään ole haastavaa vaan ehdottoman tärkeää. Tälläistä tärkeää tekemistä ei voi ”tussaroida” huonolla virkamiestyöllä eikä osaamattomalla maakunta tai kuntapolitiikalla, puhumattakaan itsekkäällä puoluepolitiikalla.

Tulevaisuuden maakuntahallinnossa on pystyttävä takaamaan järkevä demokratia. Järkevä demokratia tuntee hyvin maakuntahistorian, jotta samoja tekovirheitä ei toisteta vuosikymmenestä toiseen. Kuntien itsekkyyteen ja keskenäisiin ”kuntatappeluihin”’on löydettävä yhteisöllisyyden voima, jossa yhteisenä maalina on maakunnan menestys.

EMP Kaakkois-Suomi – Venäjä ENPI/CBC (eurooppalainen naapuruuden ja kumppanuuden väline / rajat ylittävä yhteistyö) Etelä Karjalassa tämä tarkoittaa talousaluetta johon kuuluu myös Pietarin alue. Ainutlaatuinen alue EU:sta ja Brysselistä katsottuna. Tämä on meidän alue, jolla me voimme tehdä sellaisia yhteistä talouspoliittisia päätöksiä joissa tulee win, win, win eli kunta voittaa, maakunta ja EU voittaa. Tämä menestys takaa meidänkin menestyksen ja tämän tekeminen on meistä itsestämme kiinni, mutta yhdessä se on tehtävä.

Matkailussa meillä on mahdollisuudet menestyä kuten Lappi menestyy tänä päivänä. Meillä on yhteinen lentokenttä ja yhteinen Saimaa. Saimaa on luontona, elämyksenä kuin virkisty sekä liikuntamatkailuna paljon .. paljon suurempi talouden ja työllisyyden keidas kuin se minkä me omasta ”lähi-ikkunasta” näemme.

Toki meillä on vanha perinne se ”vihreän kullan” alue, vihreät metsät, johon bio- ja metsätalous on syttynyt uudelleen tällä vuosikymmenellä rakentamaan korkean jalostusasteen tuotantolaitoksia. Metsien metsäyhtiöiden kehitys unohtui saavutetun edun, rutiininomaisen rahankilinän huumassa 80-90 luvulla. Jolloin kansantaloudella meni liian hyvin, oli perusteollisuuden metsän, teräksen tuomaan työtä sekä toimeentuloa kaikille. ”Tätä rapulaa” kesti 20 vuotta ja uusi metsäteollisuus on nousukiidossa.

Nyt maakunnassa tarvitaan sitä Lappeenrannan ja Imatran kuin kaikkien muidenkin kuntien yhteistyötä. Yhteistyötä jolla kehitetään osaamista ja koulutusta, kehitetään liikennöintiä ja logistiikkaa sekä sitä yhteistyötä jolla monipuolistamme kulttuuritarjontaa ja liikuntamatkailua, meidän omilla vahvuuksilla. Omilla vahvuuksilla joka toimii, puhtaassa rauhallisessa luonnossa ja toteutuu tämän päivän terveysteknologialla, kulttuurilla ja kaikkien kuntien, yritysten sekä 3 sektorin elämyspalveluilla.
Yksin ei kukaan kunta pärjää tässä isossa kokonaisuudessa, ottakaamme oppia Lapin yhteistyöstä. 500 tilauslentoa Lapin lentokentille kuukaudessa…

POPULISMIA JA UNELMIA.
Meillä on mahdollisuus luoda maakuntaamme hallintomalli, jossa ei ole ”valta ja raha” Lranta 48% Imatra 27% ja loput 25% pienillä kunnilla. Demokraattinen, hajautettu ja dynaaminen DIGI hallintomalli. Hyvä TIEDON JA TAIDON fyysinen netti, osaavien ihmisten verkosto yhdistettynä nopean toteutuksen toimintaan jossa kunnat ovat tasa-arvoisia päätöksiä tehtäessä. Osaamisella ja tarvepohjaisella palvelulle rakennamme oman maakunnan kilpailukyvyn 500 milj ihmisen EUssa, 150milj Venäjässä, 5milj Pietarissa, muistaen myös 5milj ihmisen Suomen.
Olosi se hienoa nähdä kun maakunnan lentokentälle tulee päivittäin 20 tilauslentoa ja näiden matkustajat tulevat toteuttamaan elämysmatkaa ”Saimaan” tarjoamassa kesässä ja talvessa.
Tavoitteet täytyy olla ”korkealla” ja kaikki on täysin mahdollista 2030 luvulla, mutta se vaatii maakunnassamme kuin maakunnaltamme viisasta ja voimakasta yhteistyötä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top