5.2.2015 Politiikan valta, johtaminen, vallan pito ja menesty.

Politiikan valta, johtaminen, vallan pito ja menesty.

SUORITTAJATYYPPI, VALLANPITÄJÄTYYPPI, SOSIAALINENTYYPPI.

Niin yritykset, valtio, kunnat kuin myös POLITIIKKA tarvitsevat toimiakseen vallan ja johtamisen lisäksi organisaation, eli ”vallan pidon” työkalun. Politiikan ”organisaatiossa” ihmiset hoitavat ihmisillä, eri tyypin ihmisillä, …”ihmistyypeillä”…. menestystä tai menestymättömyyttä.

Teoria kertoo, että on olemassa kolmea ihmisen perustyyppiä.
On SUORITTAJATYYPPI, VALLANPITÄJÄTYYPPI, SOSIAALINENTYYPPI.

Näitä kolmea perustyyppiä tarvitaan kaikessa ”liikkeellä” olevassa toiminnassa. Samoin kaikkia näitä tyyppejä strateginen toteutus ja käytännön toiminta tarvitsee. Näistä tyypeistä muodostetun kokonaisuuden on oltava mm. läpinäkyvä, rehellinen, avoin, luottava, mutta ennen kaikkea sen on oltava TOIMIVA KOKONAISUUS.

Itse ahdistuin poliittisesta typeryydestä ja ahdistun edelleen älyllisestä epärehellisyydestä, minä ”itsekkyydestä”, muutosten jähmeydestä ja poliitikkojen yhteistyön saamattomuudesta.
Eikö pystytä erottamaan ”isoja asioita pienistä asioista”, on minulle edelleen kysymysmerkki.
No… isoista asioista SOTE asia on aivan käsittämätön iso ”demokratiamuhennos”, jota köyhän valtion ei edes kannata miettiä.
No… länsimainen demokratia ja markkinatalous on se maailma, jossa suomi elää.
No… EU on se johon olemme sitoutuneet SUOMEN OMILLA, politiikan suorittaja- vallanpitäjä- sosiaali”tyypin” henkilöiden, tekemillä päätöksillä.

NO JA NIIN…
Poliitikolle ominaista on sosiaalisuuden ihmistyyppi, kun taas valtaa pidetään ”vallan haluisilla” ihmistyypeillä. Suorittaja”tyyppi” on välttämättömyys menestyvässä yritysmaailmassa.
– Vallanpitäjä ”tyyppi” nauttii ja saa tyydytyksen vallan pidosta, toisten käskyttämisestä ja käsittelystä.
– Sosiaalinen ”henkilötyyppi” nauttii sosiaalisesta yhteisöstä, toimimisesta yhdessä ja nauttii joukossa olemisesta.
– ”Suorittajatyyppi” vaatii suoritteita ja haluaa nähdä tuloksen ennen seuraavaa suoritetta. Suorittaja saa tyydytystä suorittamisesta joko yhdessä tai yksinään.
Terve poliittinen järjestö tarvitsevat kaikkia näitä tyyppejä, oikeassa suhteessa, ja jonkun puuttuminen näkyy menestyksessä sekä lopputuloksessa.

Kun vallan pitäjä johtaa jotakin täytyy hänellä olla selkeä visio uudistamisesta ja uudistamisen kokonaisuudesta ja -tilasta kuin toiminnan ympäristöstä. On myös oltava selkeä näkemys, ”tilannetaju” menestyksen vaatimasta kehityksestä, vahva usko tekniikkaan, kommunikaatioon, uusiin ”palveluihin” ja näiden olemassa oloon sekä VISIO hyvän yhteistyön mahdollisuuksista.

Valtaa pitävän johtajan tulee muistaa että hän ei johda ”laatikoita” tai organisaatiota …. vaan ”ajatuselimellä” varustettuja IHMISIÄ. Hyvä johtaja tuntee ”ihmisensä”.

Menestyvällä yhtiöllä, kunnalla, puolueella jne. on oltava riittävä, avoimuus, joustavuus, ihmisten kunnioitus sekä vahva sisäinen viestintä niin ”tässä ja nyt” hetkessä, kuin pitkän juoksu toimintastrategiassa.
Samoin poliittisessa toiminnassa, ihmiset tekevät ”poliittista palvelutoimintaan” puolueensa kautta niin kunnalle, valtiolle seurakunnille jne… Tämä poliittinen palvelutoiminta on oltava yhteisen edun mukaista, josta ei pidä unohtaa, ”liikettä”, tilanne älyä, uskottavuutta, luottamusta … ”kilpailijan” kunnioitusta jne.. Kaikki tämä on oltava inhimillisesti ja ihmisarvoisesti hallinnassa.

Sivistyneessä demokratiassa valtaa pitävällä ”johtajatyypillä” täytyy olla ihmisarvoltaan terve, kokemus, näkemys, sivistys yhdistämään riittävän ”sosiaaliset tyypit” kuin ”suorittaja tyypit” yhteisten tavoitteiden tekemiseen. Mikä on ihmisarvoltaan terve palvelu, tämän voi kertoa monella tavalla, yksi osuvimmista on ”johda toisi niin kuin haluaisit toisten johtavan sinua ”.

Yhtiöissä yksittäisen henkilön toimeentulo, kuin koko yhtiön menestys, rakentuu osaamiseen, eli ”oikean” työn tekemiseen kuin työn tehokkuuteen. Sama pätee olemassa oleviin ja ennen kaikkea ”tuleviin” kuntiin. Itsenäisissä valtioissa OSAAMINEN on ITSENÄISYYDEN ja ITSEMÄÄRÄMISOIKEUDEN ehto.
Demokraattisessa politiikassa niin osaaminen kuin tehokkuus on aina mitattavissa ja mittauksen tuloksena on kansanäänestyksen äänimäärä eli MENESTYS.
Nyt tätä menestystä taas kerran mitataan Suomen valtiossa… Eduskuntavaalit 2015.
No yksilömenestys ei aina takaa menestystä johtamisessa… jos puhuu kuutta kieltä, mutta ”suomenkielen kuuntelu” on huonoa …. niin saattaa käydä johtamisessa huonosti.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.