5.2.2016 Caruna ja sähkönjakelu, kansainväliset infrastruktuurisijoittajat

FORTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 12.12.2013 klo 08.10 EET
jatkuu kun tätä minulta kysyttiin….
ELI
Fortum on sopinut myyvänsä Suomen sähkönsiirtoliiketoimintansa, Carun … Suomi Power Networks Oy:lle, jonka osakkaita ovat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja LähiTapiola Eläkeyhtiö (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %).

Fortumin päätös luopua Suomen sähkönsiirtoliiketoiminnasta ei vaikuta yhtiön noin 640 000 asiakkaan sähkönjakeluun. Heidän sähkönsiirtosopimuksensa siirtyvät liiketoiminnan mukana nykyisin ehdoin, kun yritysjärjestely saatetaan päätökseen.
Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminta Suomessa sisältää kaksi yhteisesti johdettua sähköverkkoyhtiötä: Fortum Espoo Distribution Oy:n, jolla on sähkönjakelualueita Espoossa, sen ympäryskunnissa ja Joensuussa sekä Fortum Sähkönsiirto Oy:n, jolla on useita verkkoalueita lähinnä eteläisessä ja läntisessä Suomessa sekä Koillismaalla. Yhtiöillä on sähkönjakeluverkkoa yhteensä noin 79 000 kilometriä ja ne toimittavat sähköä asiakkaille vuosittain noin 12,6 terawattituntia. Fortumilla on noin 20 prosentin markkinaosuus Suomen paikallisesta sähkönsiirrosta.

Carunan omistaa Suomen Power Networks Oy.
Omistajat SUOMALAISET (20%)sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat (80 %).

Suomen Power Networks maksoi Carunasta 2550 milj. Fortumille..

Nyt Carunalla on 650000 asiakasta ja 80000km sähköverkkoa.

Carunan tulos vuonna 2014
Noin 270milj. liikevaihdolla on tehty voittoa n. 50milj.
LIIKETULOS prosentti, 18,5%, Loistava TUOTTO ko. toimialalla.

Mutta tulo 50milj. – meno 57,6milj. ( rahoitus? velkajärjestelyt?, poistot?, yhteisövero 0,8milj. ? ) =
Tilikauden NETTOTULOS = – 7,6milj

SELVENNYS, KUN MINULTA ON KYSYTTY KUINKA TÄMÄ NÄIN VÄHÄINEN YHTEISÖVERO ON MAHDOLLINEN
– Caruna on maksanut yhteisöveroa 1,6% liikevoitosta eli 0,8milj
– Suomen Power Networks konserni on lainannut Caruna Oy:lle rahaa korkealla 5-10% korolla jota nyt Caruna tilittää takaisin.
– Sisaryhtiöt ovat järjestäneet Carunalle erittäin korkeakorkoista ”sisarlainaa”, jonka avulla yhteisävero voidaan minimoida
– KUIKA KORKEAA LAINAA VOIDAAN PYÖRITTÄÄ KONSERNIN SISÄÄLLÄ EN TIEDÄ. MUTTA RAHOITUKSEN MORAALI JA VERON MAKSUN ETIIKKA ON KARANNUT LAPASESTA.
– VALTIO TYRII MYYMÄLLÄ OMAA MONOPOLIA MORAALITTOMILLE YRITYKSILLE
– KANNATTA MIETTIÄ MILLAISIA ISÄNMAANYSTÄVIÄ ON MEIDÄN ”PYLVÄSTALOSSA”

– JOS 2016 vuonna, kun siirtohinnan korotus on 50% , voitto tulee olemaan 100milj.

TAUSTA…. TOIMINNALLE
Carunan omistus on Suomi Power Networks Oy:lle. (20% kotimaassa 40% Australiassa, 40% Kanadassa). Eli Carunan hallinnointiyhtiö on Suomi Power Networks joka on rekisteröity Hollantiin. Verosuunnittelua on tehty tarkasti…

Carunan Suomen-yhtiöt, mitkä yhtiöt?, ovat ottaneet omistajiltaan lainaa yli miljardia euroa, KANSAINVÄLISEN LAIN MAHDOLLISTAMALLA LAINAKOROLLA (?? %).

Suomen-yhtiö, Caruna, maksoi vuonna 2014 lainojen lyhennyksiä saman konsernin yrityksille … alankomaalaiselle holdingyhtiöille noin 76 miljoonaa euroa.

Vuonna 2014 Caruna Oy:n liikevoitto oli 50,5 miljoonaa euroa. jos voitto % 270milj liikevaihdosta on 5-10% on tulos=hyvä, mutta 19% on monobolossa olevalta sähköä siirtävältä yhtiöltä laillistetu ”ryöstö” asiakkailta.

Tilinpäätössiirtojen sekä rahoituskulujen jälkeen Carunan tilikauden tulos oli – 7,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Lainaraha on kallista Suomen Power Oy:n omassa kassassa, oma arvio että 9%.

Caruna maksoi vuonna 2014 yhteisöveroa 822 000 euroa eli 1,6 prosenttia liikevoitosta, kansainvälisen lain mahdollistamalla ”VEROSUUNNITELULLA”

Useat sähköverkkoyhtiöt kertoivat nostavansa sähkön siirtohintoja. Korkeimmat korotukset asiakkailleen teki Suomen suurin verkkoyhtiö Caruna, jonka hinnat nousevat 1/3 nyky hintaan verrattuna.

Carunan perustelee hinnankorotuksia investointitarpeella. Yhtiö on lupautunut investoimaan verkkoihin 200 miljoonaa euroa useampien vuosien ajan. NÄIN ON PAKKO TEHDÄ JA TÄMÄ ON HYVÄ. Haluaisin uskoa moraaliseen rahoitukseen 50% lainarahaa ja 50% kerätään kuluttajilta. MUTTA ….ÄÄRI KAPITALISMILLA JA VOITON MAKSIMOINILLA ON MAHDOLLISUUS ”TUHOTA” CARUNA Oy ja pimentää Kainuun ja Pohjois-Karjan ”kylät”….
Tällaiset omistajaohjauksen asiantuntijat olemme valinneet maan ”pylvästalolle”… no järkihän tulee vasta silloin käyttöön, kun valot sammuu eduskuntatalolta… silloin on otettava ”valonkantosäkit” käyttöön kuten HÖLMÖLÄISTEN tarinassa.

HIUKAN LÄHIHISTORIAN TOTUUTTA… VERONMAKSUSTA.
Jo edellisen omistajan eli Fortumin aikana yhtiö maksoi varsin vähän yhteisöveroja konsernin sisäisten siirtojen vuoksi. Fortumin kohdalla sisäiset rahasiirrot tapahtuivat kuitenkin suomalaisten yhtiöiden välillä.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.