7.8.2014 TELA kokous ja Jyväskylä kaupungin vierailu klo 12.00-15.30 Vierailu.

7.8.2014 TELA kokous ja Jyväskylä kaupungin vierailu klo 12.00-15.30 Vierailu. Kuvattuna ”alla”
VIERAILU

Muuttohalukkuus kaupunki, nyt 135000 asukasta. Asumisvisio, aktiivinen elinkeinoelämä. Alkutuotanto vähäistä. Akateemisia yrittäjiä. Koulutus kärjessä, liikunnalinen kaupunki. Nesteoil ralli. Alvar Aalto keskeinen kaupungin rakennuskulttuurissa, ”kansainvälisesti merkittävä valokaupunki 2015”
Asuntomessut on suurtapahtuma.
Messualue.. Äijälänrannan asuinalue. 44 näyttelykohdetta. YIT.. suurin rakennuttaja. Erikoisuutena, messukierroksella, voi valita teeman …mm. Äijäteema on yhteä. Yöesittely on myös erikoisuus, valon kaupunki. Puutarhateema. Lapsiteema jne…
Rantarakentaminen ja tonttien myyminen rantaan, on yhtä kipeä aihe kuin meillä Imatralla.
Maailman pohjoisin VALON KAUPUNKI, oli brändi ulkomaille… toimii hyvin.
Määrätietoisesti kohti valoa… Suomen ensimmäinen koko kaupungin ulkovalaistuksen yleissuunnitelma vuonna 2000.
Valo ja turvallisuus, pimeän ajan estetiikka, tilojen valaiseminen, teiden valaisu taajamiss tarpeeton, estää valaisun häikäisy, PIMEYS ON MAHDOLLISUUS EI ONGELMA.
KAUPUNGIN valon STRATEGIA:
mm.
Valomatkailun kehittäminen… Ulkovalaistuksen yleissuunnitelma.. Valaistusta ohjataan yli omistusrajojen. Kuntalaisten tuki hankkeelle on vahva…
Valaistuksen kulutus on pienentynyt, käyttökustannukset 40% säästöt. Investointikustannukset on kasvaneet.. Luci ja Philips kilpailun voitto jne..
Kaupunkia markkinoidaan ”valolla” toimivana yhteisökokonaisuutena jossa ei ole unohdettu kulttuuria.
HUOM…. Valaistaan ympäristöä ei tietä… Valaistaan kirkko ei kirkkopolkua … Kymmenkunta merkittävää kohdetta jotka valaistaan. Eletään ajan hengessä, valaistustekniikan kehityksen ja ”ihminen tarvitsee oikeaa valoa” kokonaissuunnittelulla.
JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENNE
Kaupungilla on joukkoliikennejaos. Joukkoliikenne muutos on ymmärrettävä. Onnistunut muutos, tulot kaupungille ja valtioavustus huomioiden jne…
Lippu- ja maksujärjestelmä. Nettimyynti ja muutama piste.. Markkinointi ja informaatio keskeinen asia… Bussit ja kuskien asusteet ”brändätty” raikkaanvihreät… jne.. Kulkutapatutkimus, katso Jyväskylän nettisivuilta.
Kaupungilla ON TULEVAISUUTEEN NÄHDEN KOVIA haaste mm. YLEISKAAVA, Jyväskylä
On tehty kuntalaiskysely. Esiselvitys 2010……hyväksyntävaihe 2014.. Maakuntakaava on omana osana ”kaavoitussopassa”.
Esiselvitys… Yleiskaavan kehäväylät jne.. kaupunki jaettu osiin ” Olli. Lalli. Massu”…. Muurame ei kuulu Jkylään.
JYVÄSKYLÄN TULEVAISUUS
Kasvu, 25000 uutta asukasta, 30000 uutta asuntoa, 400ha uutta teollisuustonttimaata…2040 mennessä.
Yleiskaavassa tärkeINTÄ on liikenne ja väylät. Mikä on katu ja mikä liikenneväylä tulee huomioida… Homma tulle ratkoa toimivuuden kannalta.
Keskustan laajeminen etelä pohjoissuunnassa. Kestävä liikkuminen ja täydennysrakentaminen. Kulttuuriympäristön vaaliminen.
Striven ketju, katso … Googlesta. Yleiskaavasta tietoa nettisivuilla…
Kaupungin vierailu oli positiivinen ja valon käytöstä kaupungin valaisuun on paljon opittavaa myös Imatralle.
Asuntomessut
Valo ja kulkureitti”teema” hyviä ideoita mutta muuten tasapaksua ”messua”.
Kerrostalo oli katsomisen arvoinen. Muut talot läpi käveltävissä. Tarvitseeko kiireinen perhe tai yksinäinen henkilö oikeasti 100-300 m2 asuakseen tai viihtyäkseen SOME maailmassa ”kotona” ????. Lisäävätkö messuilla nähdyt disainit ja ideoinnit ihmisen ”nyky” kiirettä, kun joka paikassa ”täytyy ehtiä olemaan” ja joka paikassa on parisataa neliötä ”siivouspinta-alaa”. Kaikkea asumisviihtyvyyttä parantavaa ”keksintöä” ja ideaa on useilla ständeillä tämä on aina OK. Jos ajattelen mitä kaikesta näkemästäni ”ostaisin” itselleni, niin hyvin vähän. Toki en ole modernisti mutta puhtaiden selkeän tyylisuunnan ”rakastaja”, joita molempia messuilla on nähtävillä runsaasti.

klo 16.00-17.30 TELA kokous.
Pääaiheena ”IMATRAN KAUPUNGIN KATUJEN KUNNONHALLINTA” Carement raportti ja jatkolausunto lehdistöön kuinka kadut tullaan pitämään kunnossa vuosina 2015 – 2025. Sekä kaupunkilaisten kommentteja katujen kunnossapidosta 2013-2014 Imatran kaupungissa.
Raportti on riittävän hyvä ja antaa selkeän kuvan nykytilanteesta.
Tieraportti ei yllättänyt ”ketään” mutta hyvien ja huonojen katujen suhteelliset määrät valtakunnan vertailussa oli minulle hiukanen yllätys.
Ehdotin että korjausvelkaa lähdetään hoitamaan ”huonoilta” alueilta. Yhtenä kohteena Viraojan aseman ja Virasojan koulun alueet.
Perusteluna oli ”moottoritien”, Viipurintien ja Karjalantien tulevat omakotitonttialueet vuosille 2020 – 2025. Toki yhteisenä kommenttina ”siellä missä on liikettä siellä tulee olla tiet kunnossa”.
Raittiraportti, pääsääntöisesti olemassa olevat raitit ovat selkeämmässä kunnossa tiet Imatran kaupungissa.
TA johtajan T Äikäs, esitys 19.8 TELAN seuraavassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top