30.7.2017 KESÄMÖKKI POLITIIKKAA 4.
Kuinka oikeita työpaikkoja koko Suomeen ?
On selvä että ”Helsinki” vetää ja työpaikkoja syntyy, samoin yrityksiä. Näin täytyykin tapahtua, mutta SUOMI 100 VUOTTA KUVASSA ei ”passiivisen toiminnan” tyhjiöitä, ”sotilaallista” tyhjiötä ei voi laskea syntymään itäisiin maakuntiin.
Historia kertoo että itäinen suomi ja ”Olavinlinnan” on aina kytkeytynyt muodossa tai toisessa ”vihollisen pelkoon” valta- ja maaluen omistamiseen ja kun ”elävät” ihmiset vähenee maaalueelta syntyy toiminnallinen tyhjiö.???
”Sotilaalliset tyhjiöt” ovat aina kiinnostanut SUURVALTOJA kuten vuonna 2014 huomasimme KRIMIN kohdalla. Putiini tuntee hyvin VENÄJÄN historian hänen käydessään tarkistamassa 27.7.2017 missä kulki v1743 TURUN RAUHAN RAJA, kuka aikoinaan ”Oopperalinnan” oikein rakensi ja minkä vuoksi ja kenen rahalla. No, ruotsalaiset aloitti linnan takentamisen 1400 luvulla ja Venäläiset ovat omalla ”rahalla” korjanneet linnaa 1800 luvulla.
Suomen 1900 luvulla Olavinlinna on rakennettu korkeakulttuurin ja diplomatian käyttöön, jonka produktiot puhuu ”oopperan” kielellä ”pelosta, vallasta, rakkaudesta” edelleen ja jota yhtenä kesäkuukautena käy katsomassa keskimäärin 60000 henkilöä.
Eli kyllä Karjalassa on aina työpaikkoja synnytetty olkoonkin Ruotsin-, Venäjän-, Suomen VALTA KYSEESSÄ ja ne on täytynyt HYVÄLLÄ JA VIISAALLA YHTEISTYÖLLÄ SYNNYTTÄÄ. Oopperassa kävijät tuovat kesätyöpaikkoja ja toimeentulon hyvin monelle itäsuomalaiselle henkilölle niin välillisesti kuin välittömästi.
Paikallinen politiikka
Kestävän kehityksen työpaikkoja ei vain Imatran kaupunkiin synny ??? kirpputori bisnestä on joka kulmalla. Ehkä tämä kirppis kirppiksen vieressä, on veren perimä ”karjalaisesta kaupparyssä” perinteestä. On selvä ettei ”kirppistouhulla” mitää ”veroja” maksella puhumattakaan kaupungin infrastruktuurin kehittämisestä.
Kehittyvä yhteisö vaatii ”lapsia kylään” ja riittävän toimeentulon, nyt tämän aktiivi ammatti-ihminen hakee kasvukeskuksista työtä ja toimeentuloa ON FAKTA.
Matkailu synnyttä tilapäisiä yrityksiä ja sesonki työpaikkoja, mutta samalla ”kadottaa” uskon aktiivisessa nuorisossa, kestävän kehityksen toimeentulon.
”Iso raha” on luonut isot kylpyläpuitteet, ”bilemaailman” joka on OK, mutta pystyykö, uskaltaako karjalaisessa kulttuurissa pieni PK yritys kehittymä ”notkeaksi” itsenäisenäja innovatiivisena yrittäjänä. ”iso raha” ohjaa toimintaa, jossa KOKONAISUUDEN HALLINTAMALLI EI OLE TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ. Kun ”isoraha puhuu” ja ”pieni rahan” kuuntelee, ei synny suurta, ympäristön ainutkertaisuuden ymmärtävää, kestävän kehityksen ”innovaatiotuotetta”
PKT sektorin, suurta teollisuutta palvelevia yrityksiä tarvitaan, ”paljon tästä on puhetta” kunnissa ja maakunnissa, mutta miksi niitä ei vaan synny, johtuuko se mahdottomuudesta vai viisaudettomuudesta, TIEDÄ HÄNTÄ ?
Mielestäni, kun tähän lisätään nykyisen hallituksen toiminta, ehdottomasti viisaudettomuudesta ja tästä esimerkki:
Globaalien yhtiöiden TEHTAIDEN isot huoltoseisakit (10kpl/vuosi) Kaakkois-Suomen metsä- ja terästeollisuudessa.
– kun Imatralle tulee 1000 ihmistä viikoksi, majoitusliikkeet odottavat tilannetta kun ”viljelijä satoa” heinäkuussa, hyvä näin.
– mutta miksi näistä 1000:sta ammatti-ihmisestä vain 50 on paikallisia, loput muualta EU:sta, Länsi-Suomesta jne.
On oikeasti huolestuttava:
– kun 20-24 vuotiaista 20% on käynyt vain peruskoulun. 40% näistä peruskoulun käyneistä 25 vuotiaista on koulutuksen ja työelämän ulkopuolella.
– samoin on oltava huolissaan nuorista joiden opinnot ovat keskeytyneet ammattiopiston tai lukion jälkeen. Korkeakouluihin hakee vuosittain 150000 nuorta joista 50000 saa opiskelupaikan.
Muutosta:
– OPPIVELVOLLISUUS IKÄ 18 IKÄVUOTEEN.
– OPPIMINEN ON VÄLTTÄMÄTTÖMYYS MENESTYMISELLE.
– MATALAN KOULUTUKSEN TYÖT VAHENEVÄT.
– TÄMÄN PÄIVÄN AMMATILLISTA OSAAMISTA LISÄÄ.
– KOULUTETAAN TYÖTÄ TARJOAVIIN AMMATTEIHIN.
– TYÖTÖN AMMATTILAINEN JA AVOIN TYÖPAIKKA ON SAATAVA KOHTAAMAAN TOISENSA.
– VOIMAKKAAMPI YHTEISTYÖ TEOLLISUUDEN KANSSA.
– OPETUKSEN KEHITUSORGANISAATI OPPILAITOKSEN JA TEOLLISIUDEN VÄLILLE.
– ON ASETETTAVA LUKUKAUSIMAKSUT OPPILAITOKSIIN.
Herää kysymys:
– mitä tapahtuu maakunnalle, kaupungille, jotka ovat UNOHTANEET TAI ”ARVANNEET VÄÄRIN” AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MERKITYKSEN OMAN YHTEISÖN KEHITYKSESSÄ. Ei tarvitse kummoinen analyytikko olla kun pystyy sanomaan … NIILLE TULEE KÄYMÄÄN HUONOSTI.