Imatralainen 21.8.2013 Mielenterveysongelmat suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin

Mielenterveysongelmat suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin

Viime aikoina on normaalia runsaammin puhuttu ja kirjoitettu kaupunkimme mielenterveyspalvelun tulevaisuudesta. Kaikesta epätietoisuudesta ja kuntalaisten hämmästyksestä huolimatta ei Imatran kaupungin mielenterveyspalvelun muutokset ole ”puun takaa” poliitikoille tulleet. Ei nykyisille eikä etenkään aikaisemmalle kaupungin valtuustolle. Onko asiat ymmärretty niin kuin ne todellisuudessa nyt näyttävät on toinen juttu. Imatran mielenterveyspalveluiden uusiminen ja toiminnan ”tyrkkääminen” ExSoten syliin on ollut useamman tahon intresseissä jo useamman vuoden joko hallitusti tai hallitsemattomasti.
Paljonko uudesta mielenterveyshuollon strategiasta on ollut ”hyss, hyss” keskustelu ja toimintaa jo edellisellä valtuustokaudella olisi mielenkiintoista tietää.
V Nevalaisen lausunnot mielenterveyspalvelun hallinnasta, joista viimeisin, ”valtuustolla on valtaa kuin jätettä kurkisuolla, mutta tietoa kuin vettä kaupunkipurossa” on hyvin osuva. Valitettavasti uutena kaupungin valtuutettuna minun on vaikea olla yhtymättäkään tähän ex-ylilääkärin lausuntoon. Samoin muutaman muun arvostetun ammattilaisen puolelta tulleet lausunnot ovat laittaneet mietiskelemään, miksi on lähdetty romuttamaan nimenomaan aikaansa edellä ollutta Imatran kaupungin mielenterveyshuoltoa.

Miksi näin halutaan virkamies- ja luottamushenkilöpolitiikassa toimia. Kenen intresseissä on saattaa hyvin toimiva aktiivinen ja hallitusti terveyttä edistävä sekä veronmaksajia vähemmän rasittava mielenterveyshuolto ulkoistukseen, muiden huolehdittavaksi. Onko Imatralainen mielenterveyshuolto toiminut 15 vuotta liian hyvin ja nyt halutaan tämänkin toimivan kustannustehottomasti ja huonosti.
Täytyy muistaa että mielenterveydestä huolehtiminen ja hoidon johtaminen on ammattilaistenkin keskuudessa arvostettu ja sivistyneistön tieteenä kunnioittama ”taitolaji”. Tämä ”taitolajin” säätely vaikuttaa moneen yhteiskunnan toimintaan sekä koko maan kansantalouteen eikä ainoastaan pienen ihmisen sairauteen tai pahoinvointiin. Kannatta tutustua julkaisuihin jotka kertovat lasten ja nuorten terveydentilasta ja syrjäytymiseen johtaneista askeleista tänään ja miltä ennusteiden valossa nuorison tulevaisuus näyttää. Esimerkkinä vaikka ”Mielenterveysongelmat jo suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin” artikkeli, uutisvuoksessa 15.11.2009″.
Imatralaisena veronmaksajana sekä kaupunginvaltuuston jäsenenä olen ”mielenterveyden vuoksi eläkkeelle” tilastoista erityisen huolestunut. Työmaailmassa pitkään olleena ”luottamusvaltuutettuna” olen nähnyt liian monta pitkän ja ansiokkaan työuran päättyvän ”puun takaa” tulleeseen irtisanomiseen, yksilölliseen mielenterveysongelmaan, joka on johtanut pysyvään työttömyyteen, jopa pahimpiinkin asioihin.
Tämän päivän haasteisiin vastaava, ihmisläheinen, terveyttä edistävä mielenterveyspalvelu on turvallisen ja sivistyneen kaupungin paras ”brändi”.

Kaupunginvaltuutettu Veikko Hämäläisen (sd.), Imatra

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top