14.5 Imatran kaupungin jätehuolto on ”AVOIN” / Terveydenhuolto ”shhh … SHHH,

Imatralla jätehuolto on vielä ”hanskattavissa”, koska asiat ovat ”AVOIMIA” myös luottamushenkilöille.
Imatran mielenterveyspalvelu hämmentää kuntalaista.
Imatran mielenterveyden ”talvivaaraprojekti” on alkanut purkautua ulkopuolisilla ulostuloilla. Kirjoitus 21.4 Etelä- Saimaassa, Imatra kaupungin mielenterveyspalvelun artikkeli ”Henkilöstön suut suitsiin” politiikasta. Tuntuvat olevan eri mieltä M Toikka ja T Kirmanen mitä on AVOIN johtaminen jne.. sSeuraava, Uutisvuokseen 28.4 SHHH! ”Henkilöstö hiljennettiin” ja päivää myöhemmin 29.4 ”Yhden psykiatrin varassa” ja jatkoa 30.4 ”Tilanteet päällä” ja loppu 3.5 ”Eksote ja Imatra fuusioitava”.. oliko viimeinen viesti ?.

Em. ulostulojen lähtölaukaus ammuttiin jo edellisen valtuustokauden päätöksillä,
eli nykytilanne on vain ”kaikua kauemmista” terveydentoiminnan ja erikoissairaanhoidon linjauksesta Imatran kaupungissa.
Oletan että nykytilanteen luojat, silloiset päätöksiä tehneet poliitikot ja esittelevät virka”naiset”/miehet sekä terveyden ja hyvinvoinnin lautakunta tiesivät tarkalleen mitä päätöksiä Imatralla ko. asiasta oikein tehtiin.
Eli päätettiinkö siirtää mielenterveys palvelu Exsoten hartioille, noin vain virka”mies” päätöksillä, kysymättä mielenterveyden asiantuntijoilta yhtään mitään? Tämä on varmasti oikeutettu kysymys kuntalaiselta.
Julkisesta keskustelusta voi diagnostisoida että, ainakaan vielä, Eksoten hartioilta ei ole Imatralle saatavissa samanlaatuista ja hintaista mielenterveyspalvelua mitä Imatralla toteutettiin menneinä vuosina.
Vuoden 2012 uudet linjaukset ja sähläykset kaupungin psykiatrisessa palvelussa tuotti erikoissairaanhoidon muodossa lisätöitä Imatralta Eksotelle. Tilinpäätöksestä luettuna erikoissairaanhoito ylittyi 1,1 miljoonalla.Jos joku ei muista viimevuoden tapahtumia Imatralaisessa mielenterveyden hoidossa, kannattaa penkasta vuoden 2012 uutisvuoksen arkistoa, ammattilaisten Veijo Nevalaisen, Yrjö Lähteenlahden, Timo Salmisaaren, samoin muutama muun sairaanhoitajan haastatteluja. Kannattaa muistella myös kaupunginjohtajan antamaa haastattelua ko. asiasta Uutisvuoksessa 3.1.2013.
Lääkäreiden Nevalaisen ja Lähteenlahden poistuminen Imatralta 2012 ei ollut ammattitaidon puutetta eikä sattuman sanelema tapahtuma. Päätökset Imatran mielenterveyspalvelun ala-ajosta ja uudesta linjauksista on lyöty lukkoon 2011- 2012 virka”nais”- /mies päätöksillä tai poliittisella ”shhh, shhh” päätöksellä.
Asian merkittävästä vaikutuksesta mielenterveydenhuoltoon ko. linjaus on täytynyt käsitellä silloisessa terveyslautakunnassa sekä muussa poliittisessa johdossa, käsiteltiinkö, tätä kirjoittaja ei tiedä.
Kuntauudistus on käskytyksessä, SOTE on synnytyksessä ja Eksoten elinkaari kysymysmerkkinä.… Nyt kiireellä sorvata vuoden 2013 kaupungin budjettiraameissa jotain ”SHHH!, SHHH!” mielenterveysorganisaatiota, jossa pakkopykälänä on, asiakkaiden oikeusturva, ”mielenterveys laki” sekä Eksoten erikoispalveluihin turvautuminen.

Mielenterveyden asiakkaat ja heidän edustajansa eivät ole sitä porukka joka on lehtien palstoilla marisemassa miksi meidän Matin tai Maijan maksusitoumus tai hoitopalvelu on lopetettu, mutta eivät he myöskään tyydy virkamiehen hämmästelyyn ja vastaukseen, ”mielenterveys budjetti on ylitetty” mutta SHHH, SHHH ! jne. Päivittäiseen elämään asiakas tarvitsee toimivaa palvelua eikä selityksiä, etenkin kun kyse on mielenterveyden asioista.
Valitettavasti salailun ”verho” raottuu myös kuntalaisille koko ajan lisää, olkoon organisaatio tai tilaaja/tuottajamalli missä tilassa hyvänsä. Asiakas on kiinnostunut ainoastaan siitä että ”homma” toimii. Häpeällistä on huonosti hoidetut mielenterveyden hoitosuoritukset kaupungille kuin kuntalaisellekkin. Tuskin tarvitsee mainita edes miksi.
60-70 luvulla oli olennaista työn fyysiset rasitukset jotka yleensä parantuivat riittävällä levolla ja kroonisia työrasitteita hoidettiin terveyskeskuksissa, näin elettiin ja viihdyttiin. Työperäisiä sairauksia olivat esim. asbestikeuhkot, tärinä- sekä liikuntaelin sairaudet niin kutsutut ”äijätaudin” sairauksia. Nykyisessä työelämän ”oravanpyörässä”, entistä harvemmissa ”varmoissa” työpaikoissa painetaan töitä jopa mielialalääkkeiden voimalla. 2000 luvun ”työn”sairaudet liittyvät pitkälti jatkuvan työttömyyden ja pätkätöiden henkisiin sairauksiin joiden ääripäässä on, aktiivisen työväestön vieraantuminen käsitteestä työ ja jopa syrjäytyminen yhteiskuntaan osallistumisesta. Kaikesta tästä seuraa mielenterveystautien jatkuva kasvu niin laadussa kuin määrässä.

Päättäjien kannattaisi tutustua mitä tarkoittaa vastentahtoinen hoito ja mitä sen hyvin tekeminen edellyttää tässä arkipäivän elävässä elämässä, etenkin kun nuorison ja varhaisiän mielenterveyssairaudet ovat lisääntyneet merkittävästi koko suomessa ja valitettavasti myös Imatralla. Meidän on turha puhua työllisyyden ”kestävän kehittämisen erikoistuesta” jos meillä ei ole tervettä, eteenpäin katsovan ja oma-aloitteista, parhaan työiän, väestöpohjaa niin E-karjalassa kuin omassa kaupungissamme.

Kuntaliitokset ovat hyvin akuuttia asia ja kyllä Ruokolahti on aidosti kiinnostunut kuinka Imatra ”seikkailee” yleisen terveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidon toteutuksessa. Siksipä mielenterveyspalvelun nykytilan julkituontiin Imatran kaupungissa tulikin mahdollisesti juuri Ruokolahden puolelta.
Imatralla oli toiminnaltaan ”maan kuulu” mielenterveyden hoitomalli jopa hinta- / laatusuhteeltaan ja tätä käytiin katsomassa sekä kopioimassa vieraille ”maille”.

Valitettavasti, näyttää siltä että Imatralaisen mielenterveyshuollon ”mopo” karkaa tietämättömyydessä päättäjien käsistä, ”sairaudet lisääntyvät”, eikä tulevaisuuden vaatimaa palvelutasoa pystytä ilman merkittävää kustannustason nousu pitämään ”hanskassa”. Ulkopuoliset palveluiden tuottajat ovat ”silmät pyöreinä” kaupungin tilaaja / tuottaja organisaatioiden kompetenssittomuudesta. Samaa tuntuu Eksotekin ihmettelevän, tätä Imatran terveydenhuollon ”kirkkoveneen”, huopaa / souda etenemisestä niin erikoissairaanhoidon kuin mielenterveyspalvelunkin toiminnassa.

Johtaminen ei saa olla ”haparoivaa” ja suljettua kun tehdyistä päätöksistä ja tulevaisuuden strategiasta tiedotetaan kuntalaisille eli palveluiden tarvitsijoille etenkin kun puhutaan avoimesta sekä luottamuksellisesta johtamisesta.Mitä tarkoittaa päivän politiikassa avoin sekä läpinäkyvä päätöksenteko ja johtaminen? Tätä kannattaa, tässä avoimen viestinnän maailmassa, jokaisen luottamushenkilön ja valtuutetun mietiskellä. Nyt eletään vapaan tiedon aikaa myös Imatran ”kylässä” jossa tilaaja- / tuottajamalli sekä sopimusohjaus johtaminen täytyy saada rehellisesti ja ”kukkaronkestävästi” toimimaan.
Nykyjohtamisessa avoimuus on luottamusta eikä missään tapauksessa SHHH, shhh toimintaa. ”Tulokset ovat sellaisia miksi ajatuksemme sen tekevät”

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.