14.13.2016 kaupunginvaltuusto ”talousarvio 2017..”

14.13.2016 kaupunginvaltuusto ”talousarvio 2017..”

SDP valtuustoryhmä Klo 11-12
Etupäässä varovaisesti sanottuna ”huonosti menee” pölinää. Puheenvuoroja 12 kpl viiden puhuja toimesta.

Lyhyesti yhteenveto: 150 milj€ toimintakate putoaa 60 milj. Väkiluku vähenee.. Työllisyys on huono. Palveluverkko ratkaisu on kesken. Velka kasvaa. Konserniohjaus on ”hanurista”.. EKSOTE tyhjentää Imatran.. MAAKUNTAHALLINTO kolkuttaa ”ovella”. Kaupungin korjausvelka 10milj+ 10milj jne.

Minua ihmetytti? miksi kaikki on niin vaikeaa. Tämä negatiivisuus ja valitus, että valta on virkamiehillä jne… mutta mitä, ketkä ja kuinka kaupunginhallitus ”kaupungin pomona” on sitten tehnyt tällaisia esityksiä ja valtuusto sen mukaan päätöksiä…

Mielestäni Imatran talous ja hyvinvointi, asteikolla 0-10, on (-8). E-Karjalan kunnat (6-8+), Luumäki pienistä paras (8+) Lranta (7+) EI TÄSSÄ NYT ”VIIKATEMIES” OLE IMATRAA TALOUTTA KORJAAMASSA.

Varsinainen VALTUUSTOKOKOUS Klo 13-16
1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. 2 Pöytäkirjantarkastajat. 3 Ilmoitusasiat. NÄMÄ MENI…

4$ Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelma. Tästä puhutti vajaat 2 tuntia.
TÄMÄ ON SE ISOIN ASIA. BUDJETTI TAI TALOUSARVIO on aina isoin asia kun puhutaan itsenäisestä Imatrasta ja sen tulevaisuudesta. Sellaista itsenäistä kuntaa jossa TALOUDEN HALLINTA on ulkopuolella ”corebusineksen” ei ole… PYHÄLLÄ HENGELLÄ EI ELÄ, EI EDES SEURAKUNTA.

OLI HELPPO TEHDÄ BUDJETTI, oli yhteinen sävel budjetin tekijöiltä. Tähän on helpo yhtyä kun kaupunki tekee YHDEKSÄNNEN PERÄKKÄISEN PLUS TULOKSEN.

Puheenjohtajisto suitsuttivat kaikki samoja asioita, .. Toki näinhän se on tehtäväkin. Toki ”haukkuva” koira tarvitaan jokaiseen budjettikeskustelusta, mutta nyt ei ollut valjakkoa haukkumassa se oli ero edellisiin budjettikokouksiin verrattuna.

Hallituksen puheenjohtajalta tuli aika pitkälti samaa tarinaa mitä aikaisemminkin. Perusinvestoinnit rahoitetaan tuloilla ja elinkeinopoliitiset investoinnit velkarahalla. Olen samaa mieltä, mutta finanssi ja rahotuspolitiikka on oltava yhteisellä, virkamiesten ja poliitikkojen, viisaudella Imatran omissa hyppysissä.

Kaupunginjohtaja, valtuustoryhmien puheenjohtajat, pitkälti sama tarina, ”suitsutustarina” kaikilla. Hallituksen kohdalta samaa kehua joka ei mielestäni ollut aiheetonta vaikkakin kaikki jäsenet eivät olleet paikalla.

Omissa kahdessa lyhyessä puheenvuorossa kiinnitin enemmän huomiota mitä kaupunginjohtaja sanoi tulevaisuudesta. Samoin kuinka kaupungin kehitysstrategiaa on viety eteenpäin. Jatkossa eniten huolettaa poliittisille edunvalvojalle tuleva tietomäärä päätöksiä varten.

Työelämän ihmisiä tulisi olla valtuustossa enemmän, mutta kuinka he kerkeävät, haluavat, sitoutuvat perehtymään kaikkeen siihen aineistoon joka on päätöksiä varte ????

Tästä muutama ydin kysymys…
1. PÄÄTÖKSIÄ VARTEN TULEVAN TIEDON LAATU ON TÄRKEÄMPI KUIN MÄÄRÄ. Tästä tulee ongelma jos päätöksiä varten oleva ”esitysmopo rupee keulimaan”. Tulee pitkiä lausuntoja, raportteja, liitteitä jne… Pystyykö päätäjä, edunvalvoja, valtuuston jäsen lukemaan IPÄDillä ja ymmärtämään kaiken tämän kolmena iltana ja viikonloppuna….. IHMISILLÄ ON TYÖ, PERHE JA VAPAA-AIKA.
– digitalisaatio ja tietomäärä on neg/plus ongelma.
(Neg) ”tietoähky” on vaarana kun käytämme IPÄDIÄ. IPÄDIÄdiin on helppo laittaa liitettä liitteen perään eri kokouksien ja seminaarien esityksiä laadittaessa, myös jälkeenpäin…
(Plus) tietoa on niin paljon että ”lasten ruutuaika” ei riitä, eli on valittava mitä lukee.
– JOS ON VAIN PAPERITIETO, tämä on hankalampi kasata, ”viimetipan” liitteitä ei pysty tiputtamaan kokouksiin. Seminaarissa käsiteltyyn asiaan jaetaan kuitenkin e-mailina tietoa jälkikäteen..
– JOSSAKIN MENEE RAJA MITÄ PAPERILLA JA MITÄ IPÄDILLÄ. esim. Talousarvio on helpompi seurata paperilla. Esim. semmoiset dokumentit joiden sivumäärä on yli 20 ja kokonaisuuden selvittäminen vaatii hyppimistä sivulta toiselle.

2. Yrityksiä, työnantajia ja työtä Imatralle.
Ei yritykset jonota pääsyä Imatralla. Kyllä ne on lobbaamalla tuotava Imatralle. NÄIN TULEE PYSYVIÄ TYÖPAIKKOJA. Kunnan ja valtion tempputyöllistäminen on aspiriinia pitkäaikaistyöttömille. Tämä on KUSINEN PAIKKA, tämä työllisyys % on n.17 Tämän hoitoon tarvitaan taitoa ja tahtoa yli puoluerajojen…

3. Velkaantuminen on asia joka puhuttaa, puhutta niitä jotka ymmärtävät VELAN merkityksen ja niitä jotka ei ymmärrä.
A) Rahaa on maailma pullollaan ja korko on alhainen.
B) Rahaa saa lainaksi, jos on vakuudet. Kaupungin vakuudet hyväksytetään VALTUUSTOSSA…
Minä näen kaupunki ja kaupunkikonserni VELAN tällaisena, että Imatran kaupungilla ei ole velan kanssa ongelmia (2000€/as), mutta kaupunkikonsernin (7000€/as) täytyy olla silmälläpidon alla ….

5 Kaupunginhallituksen varajäsenen valinta. 6 Eron myöntäminen Eija Mertaselle. 7 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite. 8 Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n osakassopimus. 9 Imatran Seudun Yritystilat Oy:n takaushakemus

Tietysti tämä kohta 4 oli päivän ”top one”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top