15.6.2015 Valtuustoseminaari, uusi hallintomalli 1.1.2016 ?

15.6.2015 klo 13 – 15 Imatran kauounginvaltuuston Seminaari, jossa esitettiin ajatuksia millainen tulisi olla kaupungin uusi hallintomalli jälkeen ”ajan”, kun Imatra liittyy Eksoten täysjäsenyyden…
Jokainen puolue on antanut oman näkemyksensä 15.6.2015 seminaarin esivalmistelijalle ..

SEMINAARISSA KÄYTETTIIN NOIN 30 PUHEENVUOROA JOISTA ”RUNKOPUHUJIA” SEITSEMÄN… TULOS OLI ODOTETUNLAINEN MUTTA MINULLE MUUTAMISSA KOHDISSA YLLÄTYS..

Itselläni on sellainen tunne että vain ”hiljaa kiiruhtamalla” tulee riitävän hyvää. Hallintomalli on ensin ”marinoitava” riitävän hyvin ja hallitulla mausteilla ja päätös on tehtävä silloin kun se on ”KYPSÄ PÄÄTETTÄVÄKSI”.

SEMINAARIKYSYMYKSET
Tuleeko uusi johtamisjärjestelmä, tulee, mutta koska ? Eksote on tulossa 1.1.2016 ja tämä tekee muutoksia Imatra kaupungin hallintomalliin, niinpä Aija Tuimalan esiselvityksen liittyvät KYSYMYKSET:
Kaupungin hallituksen rooli tulevaisuudessa?
Lautakuntien määrä ja tehtävät?
Kuntalaisten osallisuus kunnan toiminnassa?
Poliitinen johtaminen tulevaisuudessa?
Tiedolla johtaminen?

VASTAUKSET:
Kaupungin hallituksen rooli tulevaisuudessa?

”viisaimmat” puolueiden kommentit SDP, KD, VIHREÄ …. ja ”epäviisaat” KOK, PS, SIT.

Lautakuntien määrä ja tehtävät?
”viisaimmat” puolueiden kommentit tulivat ”kaikilta” jotka NÄKIVÄT TOIMIELINTEN LAADUN TÄRKEÄMMÄKISI KUIN MÄÄRÄN … eli huoli yhteisestä poliittisesta ”viisaudesta” on olemassa .. KOK oli ”yks oikoisen” viisas.
On LIIAN HELPPO SANOA, ”kaksi lautakuntaa ja hallitukselle valtaa enemmän eikä JAOSTO ELIMIÄ tarvita” SILMÄÄ RÄPÄYTTÄMÄTTÄ jne.

….. IHMISIÄ, JOTKA EI OLE ”KOSKAAN” OLLEET TEKEMÄSSÄ ”VIRHEITÄ” JOISTA SEURAUKSET SEKÄ JÄLKILASKU ON PÄÄTÖKSEN TEKIJÄN ”KANNETTAVA”, KUTSUTAAN POLIITIKOIKSI……

….. Näin siviilimaailmassa 45 vuoden työuralla on tullut tutuksi termit ”HAJOITA JA HALLITSE”, kuin ”dynaaminen” ORGANISAATIO. Mutta on tullut myös SANA ”VIRHEINVESTOINNTI”, eli miljoonien €:n ylimääräinen kustannus paikkaamaan ”luulo tiedoilla” tehtyjen päätösten virheitä.

VEIKKO H:n NÄKEMYS IMATRAN KAUPUNGIN ”lautakunnista” kesäkuussa 2015.
Pormesterimalli vaiko kaupunginjohtaja hallinto:
…. Suuret ”viisaat” kaupungit pystyvät valitsemaan hallintoonsa ”pormestarihallinnon”…. ei huono, mutta vaatii hallinnolta SUURTA SOSIAALISTA KYVYKKYYTTÄ JA VIISAUTTA.

Imatran kaupungin ”tuleva hallintomalli”.
Kunnallislaki määrää valtuusto-, hallitus-, tarkastuselimet jne..
Minusta viisain ratkaisu ”tämänpäiväinen tiedoilla” olisi, huomioiden koko maakunta, seuraavanlainen toimintamalli:

VANHAA: 1.1.2016 kolme lauttakuntaa, LIIKUNTA / TAIDE-, SIVISTY /KOULUTUS-, TEKNINEN LAUTAKUNTA nämä sanat kuntalaiset ymmärtävät ja tietävät mitä nämä tarkoittavat.

UUTTA: 1.1.2016 Kaupunginhallituksen alle terveyden/hyvinvoinnin JAOSTO sekä konsernin ohjaus JAOSTO. KH:n jäsenet ymmärtävät mitä hallintoelimenä ”jaosto” terkoittavat.

JA SITTEN 1.6.2017 UUTTA UUDEN PÄÄLLE: Kunnallisvaakien jälkeen uudet organisaatiot uudet … infra ja kehitys-, vapaa-aika ja virkistys-, sivistyksen ja tiedo-, terveyden ja turvallisuuden …TOIMIELIMET … samoin kyläneuvosto, senjori ja juniorineuvosto, asteettömyysneuvosto, tietoneuvosto jne…
Kehittyvässä palveluyhteiskunnassa …VAALITEEMOISSA KYSYTÄÄN mitä ”VERONMAKSAJA ODOTTAA”, aktivoidaan kuntalaiset osallistumaan.

Kuntalaistensa osallistuminen kunnan toimintaan ?
”viisaimmat” puolueiden kommentit, ..KOK, SDP, KD, VIHREÄ ….

Kaikki puolueet antoivat ”puolihuolimattomasti” vastauksen, ”kuntalaisia tulee kuunnella enemmän” jne.. Niin pitäs, niin pitäs !!!!! Kuinka ja millä työkaluilla kuntalaiset saadaa ”motivoitumaan” osallistumiseen ? Toisaalta on olemassa erittäin aktiivisia kyläyhdistyksiä ilman ”politiikkaa” joita kuunnellaan ja ei kuunella…
PORKKANAA JA KEPPIÄ?
HUOM… Kuntalais- ja edustajistodemokratia on pidettävä erillään. Tämä on oltava kaikkien ymmärryksessä.
”Kuntalaisdemokratia’ eli jokaisella kuntalaisella on demokraattinen oikeus olla sitä ja tätä mieltä, kerätä adresseja, tehdä joukkoaloitteita jne. Ilman mihinkään puolueeseen sitoutumista.
”Edustajistodemokratia”, edustuksellinen demokratia eli vaaleilla valitut henkilöt päättävät yhteisistä asioista yhdessä noudattaen ”lakia”.
Nämä kaksi DEMOKRATIAA on pidettävä erillään muuten ei SUOMI OY pysty kehittymään ei henkisesti eikä fyysisesti.

Poliitinen johtaminen tulevaisuudessa?
”viisaimmat” puolueiden kommentit tulivat KESK, SDP linjalta, eli virkamiesjohtaminen ja poliittinenjohtaminen täytyy pitää erillään.
”Mennyt aika ei koskaan palaa” eli nyt johtamisessa tarvitaan sosiaalista kyvykkyyttä ja muutosjohtamisen taitoa joka vaatii liberalismin mukaan ottamista. Tässä vähemmän viisasta tuli PS JA SIT leiristä. Yksoikoisuutta KOK ja ”mitä tulisi tehdä ihmettelyä” SDP:ltä

Tiedolla johtaminen?
”viisaimmat” puolueiden kommentit, KESK, PS. Tässä vähiten viisaan vaikutuksen antaa SDP, en ymmärrä miksi. Ehkä tämähetken alhainen suosio tekee ”sanomisen” varovaiseksi, mutta mielummin tiedolla ja taidolla kuin joukkovoimalla on tulevaisuutta…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top