15.9.2014 Kuntauudistuksen selvitys Aija Tuimala.

15.9.2014 Kuntauudistuksen selvitys Aija Tuimala.
Asiassa oli (uusi kuntalaki) ja kuntarakenneuudistus. Sote uudistus on parhaillaan lausunnolla, olisiko ministeriössä.
Aija Tuimala oli esillä kahteen otteeseen. klo15 -16 yleisötapahtumana ja suljettuna klo 19.15 -20.00

E-karjalan kuntamallit useampana esim. kahtena -, yhtenä kuntana, kaikki on esillä. Aikataulu, isältöä oli kerätty alkuvuodesta ja elokuussa lisää dataa. Huomioiden, että ohjausryhmän viimeinen kokous on 30.9.2014 jonka jälkeen kuntien hallitukset asettavat selvitykset, esitykset valtuustoille ja kuntalaisille.
Kuntien valtuustot päättävät, 10/2014 – 12/2014, mikä malli käyttöön. Päätöksissä ja selvityksissä on joukko kriteereitä joilla on vaikutus päätöksiin jne…
Väestöpohja, työssäkäynti, yhdyskuntarakenne, talousrakenne jne.. jossa mm. (Imatra, Lranta, Ruokolahti) selvityspohja YHDYSKUNTARAKENNE. Taloudelliset rakenteet eivät E-Karjalan missään kunnassa ole ”punaisella”. Valtionosuusmuutokset ennakoivat, ”pienenee joka kunnassa”. Kustannuskehitys on kysymysmerkki ja SOTE kustannus tulee kasvamaan alueelle 40milj€. Kysymysmerkkejä verotulot?, elinkeinotoiminta ? säästötoimista? Pärjätäänkö yksin vai joukolla eli useampikunta yhdessä. Näillä ennusteilla mm. veroprosentti Parikkala 25,6%, huh,huh, Lranta 23? huh…. Tolkullisia prosentteja Savitaipale 19,8%. Imatra 21,3%. Velkaantumisaste kunnalla ei merkittävä, mutta kaupunki konserni mukaan lukien tilanne on hälyyttävä.
Esimerkki taloudellisesta rakenteesta jos kunta halutaan ajaa tarkoituksellisesti toisen kunnan syliin: ”on velkaa ja tähän lisää velkaa” eli yhdessä vastaamme ”älyttömän” koulurakennuksen tulevaisuudesta huh?, huh?, niin sitten ajetaan kunnat yhteen yhteiselle velalle.
Julkisella puolella eläkkeelle siirtyminen, joka neljäs jää eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä ?
ERVA, sote, 5 aluetta, ky, Hus, ek… Noin 1.8milj. asukasta jossa tulisi olla yhdenmukaiset palveluperiaatteet
– demokratia johtaminen henkilöstö kyläyhdistyksen
– elinvoima ja toimintaympäristö
– palvelut
– talous
Imatra ja Lappeenrannan ”kehityskäytävä” ja lisättynä Ruokolahti on aivan keskeinen alue kehitystä ajateltaessa. Palvelurakenneluokittelu 4 kpl….jne, taloudenhallinta eri kunnissa ja toiminnan hallinta, eli kuinka kunnan järjestävät palvelut. Elinvoima, demokratia, palvelut täytyy olla hallittavissa niin ettei normaali kuntaelämä halvaannu. Kahden kunnan malli, jossa kuntalaisen PALVELU, TALOUS, HALLINTO toimivat ja vuonna 2030 yksi kunta harkintaan, on Veikon tarjoama malli niilä tiedoilla jotka ovat NYT KÄYTÖSSÄ.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.