30.11.2017 Imatran Jälkiasennushissit…etenee

30.11.2017 Imatran Jälkiasennushissit…
Näin tervehdittiin menneellä viikolla.
Voi herran jestas ”mites tässä näin kävi” että G22 hevasi Sinut ulos Imatran ”liikuntaesteettömyys ja hissityöryhmästä”, oli useampi kommentti.

VASTAUS: Tämähän on sitä tämän päivän ”Imatrapuolueen politiikkaa”. Onko se Imatran kannalta viisasta? Minun mielestä ei ole, kun VALLASSA pysyminen on tärkeintä, ei se mitä päätetään, tai miten päätetään.
Eli nyt Imatran jälkiasennushissien eteenpäinvienti on ”KOK”:n lämpenevässä ”ohjaamossa”.
Veikkoh kuuntelee mitä tulee tapahtumaa, mutta pieni kertaus mistä oli ja on kysymys:

JÄLKIASENNUSHISSIT
Itse hissiasiaa / liikuntaesteellisyyttä olen tarkastelut useita vuosia, niin talo-, kunta kuin valtakunnan tasolla. Samoin olen ihmetellyt Imatran ja Lrannan toimintaa ”jälkiasennus” hissien, ARAn PERUSTAMISSA PROJEKTEISSA.

PROJEKTEISSA JOSSA VALTIO JAKAA HARKITTUA RAHAA N. 20milj€/ vuosi mm. viimeisen 10 vuoden aikana 200milj€ jälkiasennusHISSIEN rakentamiseen.

TALOTASON ajattelua..
Taloyhtiö, jonka hallituksen puheenjohtajana olen, oli aikeissa rakentaa hissit jo vuosia sitten. Rakentaminen ei onnistunut alakerroksessa asuvien voimakkaasta vastustuksesta. Talosta on joutunut muutamaan pois useita henkilöitä liikuntaesteellisyyden johdosta, eli kun hissiä ei päästy rakentamaan. Toki nyt ajat ja ajatukset ovat muuttuneet niin asunto Oy lain kuin ihmisten ymmärryksen suhteen.. jne…

KAUPUNKITASON ajattelua..
Aktiiviset kaupungit ovat ymmärtäneet mitä tarkoittaa väestön ikääntyminen, ikäihmisten liikuntaesteellisyys, hissittömyys, asuntopolitiikka, mahdollisimman pitkään kotona asuminen, pienet eläkkeet, yksin asuminen asunnossa joka ei mene kaupaksi jne..
Aktiiviset kaupungit ovat perustaneet asioiden hoitamiseen asiantuntija työryhmän ja avustuspaketin joka palvelee kerrostaloasumisen / liikuntaesteettömyyden ”päivitystä” kaupungin asumisstrategiaan.

VALTAKUNNANTASON
Fakta… ja fiktio ei konsulttien vaan tutkimuksien tuloksena.
Vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 1 miljoona esteetöntä ja
turvallista asuntoa. Tällä hetkellä Suomen asuntokannasta
esteettömiä asuntoja on noin 300 000. Tavoitteena on
mahdollistaa asuminen omassa kodissa mm. hissien
jälkiasennuksilla ja esteettömyyskorjausten lisäämisellä.

TILANNE 2017..
Valtakunnassa on 17 aktiivista liikuntaestööttömyyttä kehittävää kuntaa.
ARA myöntää vuosittain n. 45%:n avustuksen hissille ja hissirakentamiselle koko maassa.
1. Aktiiviset kaupungit ovat ymmärtäneet mitä tarkoittaa oman kaupungin a) asiantuntija työryhmä ja b) 10-20% lisäavustus jälkiasennushissien rakentamiseen jne.
2. ”Sympatiakaupungit” muodostaneet a) asiantuntija työryhmä b) myöntäneet Imatra 7000€ ja Lranta 3000€ per hissi avustuksen ja mukana kehityksessä.
3. Passiiviset kaupungit eivät ole mukana projekteissa.

Rakentaminen nyt…
Jälkiasennushissejä vuosittain… Helsinki n. 200, Joensuu 15, Lranta 3, Imatra 1 hissi per vuosi

Jälkiasennus HISSIN rahoitusrakenne
”Jälkiasennus” Hissi maksaa lähes yhtä paljon koko maassa ja kaikille ihmisille eli n. 200000€ / hissi. Esimerkki rahoituksesta:
1. Oulu … ARA maksaa 100000, Oulun kaupunki 40000, Talon yksi porraskäytävä 60000€.
Huom. jos on kolme rappukäytävän talo tuki Oulun kaupungilta on 120000€
2. Imatra..ARA maksaa 100000, Imatran kaupunki 7000, Talon yksi porraskäytävä 93000€
Huom. jos on kolme rappukäytävän talo tuki Imatran kaupungilta on 7000€.

G22 (kok,kesk,ps,sininen,vih) politiikkaa päätös 13.11.2017
Poliittisesti minä ymmärrän varsin hyvin miksi KOK halusi ”piikki” paikan ”jälkiasennushissit” toiminnalle, mutta oliko päätös mietitty loppuun saakka on toinen juttu..
Saman ymmärsi myös KOK:n edellisen k-hallituksesta KAKSI jäsentä.. muut hallitusjäsenet eivät ymmärtäneet mistä oli oikeastaan edes kysymys. Silloinen kaupunginjohtaja on ollut tietoinen Suomen kaupunkien tilanteista ja ARA RAHOITUKSESTA HISSIRAKENTAMISEN suhteen jo useamman vuoden ajan… mutta LAMPPU VASTAAVANLAISILLE valtion esittämille ”PORKKANOILLE” tulee syttyä k-hallituksessa…

Silloisen k-hallituksen ymmärtämättömyys ”kuinka isosta asiasta oli kysymys” näkyi vuosina 2015-16 VANHUSNEUVOSTON ALOITTEELE annetuista vastauksista.
Vastauksissa puhuttiin putkiremonteista, ikkunoiden uusimistatpeista, taloyhtiöillä ei riitä raha, hisseit ei mahdu.
JA PALVELUTALOJA RAKENNETAAN, JOKA RATKAISEE VANHUSTEN TUOMAN ONGELMAN..
K-hallitusjäsenten ”hapuilevat tiedot” vastustivat ”ajatusta” kun huomasivat:
– että Imatran kaupunki on ”töpeksinyt” ARA:n ”ilmaista hissirahaa” viimeisen 7 vuoden aikana n.7 milj€. ja mikä koomisinta L:ranta reilut ”tuplasti” eli 14 milj. MIKSI ON TÖPEKSITTY SITÄ TÄSSÄ ETELÄ KARJALAISENA JA IMATRALAISENA IHMETTELEN

Viisas Joensuu
Kaupunki on rakentanut n. 10mij€:lla (Villa Vanamo hinta n. 10milj€) ”ilmaisella ARArahalla” ja kaupungin 10% / hissi tuella 100 hissi, eli noin 900 liikuntaesteellistä asuntoa on pystytty muutamaan liikantaesteetöntä asuntoa on fakta.

Viisaat kaupungit
On kymmeniä kaupunkeja jotka ”avustavat” jokaista hissiä ARArahan lisäksi 10-15%. Oulu HE SELVITTIVÄT OMAT asuntostrategiafaktansa ja ovat todenneet ”HERRAN JESTAS” nyt ei pidä olla TYPERÄ ja kaupunki ”sponsoroi”, ARArahan lisäksi 20% jokaista hissiä.
Imatra max. 7000€ avustus on naurettava ja Lrannan 3000€ vielä naurettavampi. TÄSSÄ SE TYHMYYS ON …

Mitä tapahtuu Imatran vanhuksille…
Mihin laitetaan ne 2000 vanhusta JOTKA ASUVAT IMATRALLA HISSITTÖMISSÄ KERROSTALOISSA 2020 luvulla, kun jalat ei enää ”kanna” ja rappusissa nousu on mahdotonta..

Mitä tapahtuu E-Karjalan vanhuksille…
Mihin laitetaan ne 10000 EKSOTEN alueen vanhuksista JOTKA ASUVAT HISSITTÖMISSÄ KERROSTALOISSA, kun jalat ei enää ”kanna” ja rappusissa nousu on mahdotonta.

Tulevaisuus 2020 luvulla
KAIKISTA SURKEINTA ”TÄSSÄ TULEVAISUUDESSA” ON SE, ETTÄ HEISTÄ, ELÄKELÄISISTÄ, TULEE KÖYHIÄ ELÄKELÄISIÄ KUN HEILLE JÄÄ ”ASUNNOT KÄSII” KUN EI KÄY KAUPPA TAI JOS KÄY NIIN SILLÄ RAHALLA EI UUSISTA HISSILLISISTÄ KERROSTALOISTA SAA EDES YKSIÖTÄ.
TOISEKSI SURKEINTA ON SE ETTÄ ”MAA”KUNTA JOUTUU RAKENTAMAAN NÄILLE 10000 VANHUKSELLE 200 kpl ”Vanhusten taloa” a/10milj.€ ELI 2000milj€… HERRAN JESTA.

ARAN NETTISIVUT KERTOO….
Aika hyvin voi ARAN sivuilta lukea missä maakunnissa on ymmärretty väestön vanheneminen, liikuntaesteellisyyden merkitys ja maan hallituksen tavoiteen.
TAVOITE: yksilön ja yhteisön tavoite on että ihminen halutaan asuvan inhimillisissä kotioloissa mahdollisimman pitkään.
FAKTA 1. IHMINEN ELÄÄ 7, 8 vuotta kauemmin hissillisessä kerrostalossa kun hissittömässä kerrostalossa.
FAKTA 2. On pakko rakentaa jälkiasennushissejä ja liikuntaesteettömyyttä vanhoihin kerrostaloihin halusimme tai emme kolmesta syystä. 1. Ikärakenne, 2. Asuntostrategia, 3. Talous.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.