31.8-1.9.2017 Itä- ja pohjoinen, maakuntien ”huippu”kokous.

31.8-1.9.2017 Itä- ja pohjoinen, maakuntien huippukokous Mikkelissä.
Kakspäiväinen kokous, jossa on edustettuna oli yli puolet Suomen maakunnista. Kokous keskustelee ja informoi maakuntia, missä ollaan ja mihin tulisi mennä maakuntien kehityksessä ja menestyksessä niin Suomen kuin EU suhteen. (Länsi ja Etelä-Suomen kokoukseen jää Vaasa-Jyväskylän-Kotka rajan länsipuoli jne..)

Kokoukseen kutsutaan, halutaan maakuntien virka-ja poliittisesti valittujen toimielimien edustajat. Veikkoh oli E-K liiton tarkastuslautakunnan jäsenenä ko. tilaisuudessa.

31.8.2017 kokouspäivä, aamulla startti ja illalla loppu.
EKA päivän teemoina alustuksina oli:
– maakunta-ja sote uudistustilanne

Ei mitään järisyttävää, ”päivitystä” olemassa oleviin tietoihin, mutta kyllä huoli on että 11 vuotta ”SOTEA” ON TEHTY ja milloin se tulee valmiiksi kun jatko- ja lisäajat sekä perustuslaki tarvitaan jatkuvasti. Mielestäni yksi rohkea kannanotto tuli esille … ENSIN MAAKUNTA JA ”VEROTUS” RATKAISUT MALIIN JA SITTEN VASTA SOTE …

UUDET MAAKUNNAT JA TYÖMARKKINAJÄRJESTELMÄN MUUTOKSET
KT:n (maakuntaliittojen työnantajien neuvotteluelin) esittäytyminen.
Tämä KT rooli oli suuruudessaan ja laajuudessaan minulle hiukan yllätys. Vastapuolen, ammattiliittojen ja näiden neuvottelujärjestöjen elimet ovat edustettuna huomenna. Koskee 200000 terveydenalan ja 30000 muuta maakuntaorganisaation henkilöä. Eli 230000 henkilöön mahtuu monta ammattijärjestöä joilla on yksi ”KT” työnantajajärjestö.

MAAKUNTASTRATEGIA UUDESSA MAAKUNNASSA.
Etelä Savon maakunnan esittäytyminen. Heillä neljä strategiaa metsätalous, matkailu, lähiravinto, pk yrittäjyys eli omilla vahvuuksilla edetään.. TÄSSÄ PYYDETTIIN RUNSAASTI PUHEENVUOROJA, lähinnä matkailun ja metsätalouden kehittämiseksi. ITSE PUHEENVUOROSSANI TOIN ESILLE LENTOKENTÄN MERKITYKSEN SAIMAAN MATKAILULLE.
1. OMA LENTOKENTTÄ TÄYTYY OLLA KIIREELLISTÄ ELÄMYSMATKAILIJAA VARTEN. ESIMERKIT ON LAPIN MATKAILUSTA.
2. SAMOIN MAAKUNNASSA ON OLTAVA ELÄMYSTAPAHTUMIA JÄRJESTÄVIÄ PK YRITYKSIÄ RIITTÄVÄSTI. ”ELÄMYKSIÄ” JOTKA TÄYTYY NÄHDÄ JA KOKEA PUHTAASSA JA HILJAISESSA ”SAIMAAN MAAKUNNASSA” JA TÄMÄ ON NÄHTÄVÄ YHDESSÄ ja MENESTYMISEN FUNKTIONA.

Logistiikka, jatkojalostus ja tekemisen laatu on yhdessä menestymisen mahdollisuus niin matkailussa, ruuan tuotannossa kuin metsätaloudessa on ymmärrettävä suurena kokonaisuutena.

Päivän lopuksi oli MIKKELIKIERROS JA ”RUOAKULTTUURI” PÄIVÄLLINEN. Yllätys oli että ”KÄVELEVÄ MANNERHEIMI” on ainut kävelypatsas Mannerheiista. ”MAUKAS PÄIVÄLLINEN” joka oli valmistettu lähituottajien raaka-aineista oli ”makumuistiin” jäävä yllätys…

1.9.2017 toinen kokouspäivä.
– TARKASTUSLAUTAKUNTIEN TAPAAMINEN.
Tarkastuslautakunnan tehtävä uudistettujen lakien ja hallintosääntöjen melskeessä niin kunnissakin maakunnissa.
VEIKON YHTEENETO:
TARKASTUSLAUTAKUNTIEN MERKITYS MAAKUNTIEN KEHITYKSESSÄ KASVAA VUOSI VUODELTA. TARKASTUSLAUTAKUNNAN ”TIEDON JA TAIDON” TASOLLA ON SUORA MERKITYS MAAKUNNAN STRATEGIAN TOTEUTUKSELLE. OIKEA, KAIKKI NÄKEVÄ JA KOKEVA ”TARKASTUSLAUTAKUNNAN RAPORTTI” esim. STRATEGIAN TOTEUTUMISESTA MAAKUNNASSA ON YHTEISEN MENESTYNISEN EDELLYTYS…

– MAAKUNNAN HENKILÖSTÖ… MUUTOKSEN MELSKEESSÄ
Uudet johtamisen mallit. Osaamisen ja työhyvinvoinnin ylläpito. Amattijärjestöt ja maakuntauudistus.
VEIKON YTEENETO:
HENKILÖKOHTAISESTI TIEDOLISESTI EI MITÄÄN UUTTA. ”PATRUUNAJOHTAMISEN” AIKA LOPPUI JO 1900 luvulle. Hajautettu tiedon ja taidon koordinointijohtajuus ja hyvä työtyytyväisyys riittävällä ammattitaidollaan on tulevaisuuden niin kunnan kuin maakunnan menestymisen edellytys.

– ITÄ JA POHJOIS-SUOMEN MAAKUNTIEN YHTEISTEN KANNANOTTOJEN JULISTAMINEN.
Tämä on maakuntajohtajien ja ”maakuntavääpelien” yhteiskannanotto valtiovallalle ”MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON JOTTA SYRJÄSEUDUN MAAKUNNAT MENESTYVÄT MYÖS 2020 SUOMI OY:SSÄ”
VEIKKO EI OLLUT KUUNTELEMASSA ”JULISTUSTA” MUTTA SE TULEE OSALLISTUJILLE POSTISSA..

YHTEISTYÖKYKYISISTÄ KUNNISTA RAKENTUU MAAKUNNAT JA YHTEISTYÖKYKYISISTÄ MAAKUNNISTA RAKENTUU SUOMI… TÄTÄ SUOMI ON TEHNYT ”loppusuoraa vaille” 100 VUOTTA. PYSTYYKÖ SUOMI TÄHÄN SEURAAVAT 100 VUOTTA.
”VAIN SE MAA JOKA ITSE PYSTYY HUOLEHTIMAAN ITSESTÄÄN VOI LUOTTAMUKSELLA KATSOA KOHTI TULEVAISUUTTA” ON FAKTA.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top