toukokuu 2016

Rakentaminen ja Imatra, Valtuustot ja lautakunnat, Yleistä ja muut

24.5.2016 Kaupunkikehityslautakunta ”selvä ja nopea kokous”

24.5.2016 Kaupunkikehityslautakunta ”selvä ja nopea kokous”

SD ryhmäkokous klo16.30 -17.00. Kaikki paikalla. Asiat ovat selviä.

Varsinainen kokous klo 17.30-18.00
3$ Tiedoksiannot lautakunnalle, mm. teknisen arkiston ja tähän liittyvä materiaalin digitoinnin tarpeellisuus ja ”huoli” tietojen katoamisesta. Puheenvuoroja 4

4$, 5, 6, 7$ pykälät liittyivät tulevaan paikallisliikenteeseen..
– Paikallisliikenteen reitit ja aikataulut 1.7.2016 alkaen.
– Kertalipun hinta paikallisliikenteessä 1.7.2016 alkaen.
– Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä 1.7.2016 alkaen.
– Joukkoliikenteen palvelutaso 1.7.2016–30.6.2019.
Kaikkia ei voi miellyttää … tästä startaa 1.7.2016 uusi paikallisliikenne. Muutokseen ja palautteisiin on varauduttu.

8$ Vuokrasopimuksen tekeminen kiinteistöstä 153-74-12-4 tämä koski Asunto Oy Vuoksen Hakaa jonka hallituksessa ”Veikko Hämäläinen” istuu, jääväsin itseni pois käsittelystä. Uuden vuokrasopimuksen tekeminen johtuu teknisestä kömmähdyksistä vuodelta 2014.

9$ Kaupunkikehittämislautakunnan osavuosikatsaus 1/3 2016. TALOUDELLINEN TILANNE HYVÄ JA 1/2 vuoden TOTEUTUMA SELKEYTYY SEURAAVASSA KOKOUKSESSA.
10$ Saapuneet kirjeet, neljä kpl joista yksi oli Puumala antama ”vastaus” SaimaaGeoparkista…hyvä päätös perusteluineen.

Kokous oli hyvin valmisteltu, joten asioiden reipas käsittely oli mahdollinen. Alustavasti 25-26.8.2016 KEHLA .. Savonlinnaan katsomaan Savonlinnan TELAN toimintaa..

Imatra ja Maakunta, Sivistys ja koulutus, Valtuustot ja lautakunnat, Yleistä ja muut

23.5.2016 Kaupunginvaltuuston ”koulu-uudistuskokous”

23.5.2016 Kaupunginvaltuuston ”koulu-uudistuskokous”

Seminaari ”tulevaisuuden koulusta” oli 2 tuntia aikaisemmin…

SD valtuustoryhmä klo 16.30-17.15 oli ”vanhan toistoa” ja tulevan ”kokousagendan” läpi käynti. Yleistä näkemystä ja ympäripyöreät kannanotot tuleviin päätöksiin, joissa lopputulokset valtuustosalissa ovat ”suht”selkeitä. Vuoksen synnystä ja montako koske on ollut Vuoksessa aikoinaan, tästä perustelut kun puhuttiin Saimaan Geopark yhdistyksen synnyttämisestä ”Imatralle”.

Varsinainen valtuuston kokous klo 17.30-18.40, asiat ja päätökset:
1, 2 rutiineja OK.
3 Ilmoitusasiat, oli muutama ja ennakkotieto …. 20.6 on seminaari jossa käydään ”kaupungin kehityskorit läpi”. Aloitus on klo ”aamu” ja lopetus klo ”iltapäivä”.

4 Maakunnallista hankintayhteistyötä jne..OK.
5 Itä-Suomen päihdehuollon jne.. OK.

6 KOULUJEN (tietotekniikan) LAITEHANKINNAT, puheenvuoroja 7 kpl joista itse pidin 1 ja 1/2…puolikas oli kommentti joka liittyi tulevaisuuteen ja KOP:n puolelta tulleeseen kuittaukseen että ”täytyy ymmärtää että nyt on kysymys perusopetuksesta” jne.. en jatkanut keskustelua, koska nyt tehtävällä päätöksillä, toiset näkevät vain ”TÄMÄN PÄIVÄN”, toisilla taas on KYKY KATSELLA jo tulevaisuutta.

Itse näen että NYT ON SUURI MAHDOLLISUUS PÄIVITTÄÄ IMATRAN KOULUJEN KOKO TIETOTEKNINEN ”INFRA” TÄHÄN PÄIVÄÄN. TIETOTEKNIIKKA JA TÄHÄN LIITYVÄ OPETUSMAAILMA TULEE TEHDÄ NIIN HOUKUTELEVAKSI OPPIMISYMPÄRISTÖKSI, ETTÄ IMATRALLE HAKEUTUU ASUKKAIKSI UUSIA ”TULEVAISUIDEN PERHEITÄ” JA OPPILAITA, ULKOPUOLELTA IMATRAN, LOISTAVAN PERUS- KUIN KANSAINVÄLISEN 2-ASTEEN OPETUKSEN SEKÄ VIIHTYISÄN ELINYMPÄRISTÖN JOHDOSTA. Nykyinen oppimiskehys, kouluformaatti antaa muutokseen mahdollisuuden ja kansainvälisyys, virtuaalitieto, oppilaat, digitalisaatio tulevat ”muovailemaan” tulevaisuuden ”oppimismaailman” jne..

7 Palkka-ja henkilöstöhallinnon .. puheenvuoroja muutama OK.
8 Vasemmistoliiton valtuustoaloite kirjaston valokuvien digitoinnista ja muuttamisesta Finna-hakuun. Puheenvuoroja 5 kpl OK.

9 Saimaa Geopark -yhdistyksen perustaminen ja Saimaan Geopark-alueen muodostaminen. OK.
Oma näkemykseni: AINUTLAATUINEN IDEA JOTA VIELÄ KATSOTAAN LIIAN LÄHELTÄ JA ON NYT ”NUPULLAAN” … JA VUONNA 2028 ON TÄYDESSÄ LOISTOSSAAN, HUOM. ON MUISTETTAVA ETTÄ TÄSSÄ RISKI & MAHDOLLISUUS ON ”VENÄJÄ” JA LAADOGA…

10 Linnansuon ja Linnankosken sadevesipumput. OK
11 Imatran hyvinvointikertomus vuodelta 2015 ja suunnitelma vuodelle 2016 sekä Etelä-Karjalan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpideohjelma 2016-2020. Puheenvuoroja 3 kpl, ei mitään merkittävästi uutta.

12 Imatran kasvihuonekaasupäästöt ..OK.
13 Työryhmän perustaminen Osallistu ja vaikut .. OK
14 Tilintarkastuspalvelujen … OK
15 Työterveyshuoltopalvelujen …puheenvuoroja 5 kpl OK.

Kokous loppu ja yhteenveto: Oli ”odottavan tunnelman” kokous, pientä läpsyttelyä poskille, jotta edustajat heräilivät, jokakerta äänessä joukko ei olleet paikalla. Toki esivalmistelu tälle kokoukselle oli hyvä jolloin käsiteltävien asioiden ”normaali härdelli” jäi olemattomaksi. Itse kuvittelin suurempaa melskettä muutamista asioista, toki koko kevätkausi on ollut hyvin maltillista ”härdellien” suhteen, miksi näin ? Itse näen siihen kolme syytä… VÄSYMYS, OLEMUS, ODOTUS…

Rakentaminen ja Imatra, Sivistys ja koulutus, Talous ja turvallisuus, Yleistä ja muut

23.5.2016 Valtuustoseminaari ”uuden ajan” koulu ja oppiminen.

23.5.2016 Valtuustoseminaari ”uuden ajan” koulu ja oppiminen.

Klo 13-15.30. Valtuustosali, kuulemassa 2/3 valtuutetuista ja kysymyksiä puhujilla tehtiin kaikkiaan noin 30 kpl, aina ravinnosta …. rasitukseen jne…

Esitelmöitsijöitä Oulu ja Vantaa, kuinka heillä on ratkaistu ”uusi oppiminen ja uusi ympäristö”.

Molemmat esitykset olivat KUULIOITA puhuttelevia
a) TOIVOTTAVASTI LOPETTAVAT SEN ”JAUHAMISEN”, miksi vanhoja kouluja Imatralla puretaan ja lakkautetaan.
b) ALOITTAVAT SEN ”YMMÄRTÄMISEN”, miksi uusia monitoimikouluja on rakennettava.

Yhdellä lauseella sanottuna: vanhat koulut ovat ajan ja kehityksen saattamana vain jääneet jälkeen meitäkin ”ympäröivän maailman” kehityksestä. Syitä on ainakin 10 joista 3 painavin:

1. Oppimisympäristön välttämätön uusiutuminen. ”Pulpetit pois viemästä tilaa opetukselta”, tarvitaan monikäyttöisiä jatkuva käytön tiloja klo 08-18

2. Digitalisoitumisen tuleminen opetusmaailmassa. Oppimiseen tuodaan reaaliaikaista tietoa ja aikaa ajattelevalle oppimiselle, ”suorituksen mallit on valmiina ja ymmärtämiselle annetaan enemmän aikaa”.

3. Koulujen ylläpitokustannukset. Tilan tarve ja monikäyttöisyys. Imatralla 18m2/oppilas ja Oulussa uudessa koulussa 7m2/oppilas. Jokainen m2 on pidettävä siistinä, lämpimänä (24h joka päivä).

4-10.muuta syytä on olemassa, mutta:
TURVALLISUUS, oppilaaseen liittyvät turvallisuuskysymykset eivät tulleet riitävästi esille. Näitä on kuitenkin useita, turvallinen kotioppiminen …. koulumatkasta … oppilaan tietoturvallisuuteen.
RISKIKARTOITUS uudesta oppimisympäristöistä ja ”uudesta tavasta oppia” tämä ei OLLUT MILLÄÄN TAVALLA ESILLÄ vai oliko ei löytynyt omista ”muistilapuissa” kommenttia

OULUN JA VANTAAN ESITYKSET OLIVAT ”ESITYKSET TULEVAISUUDEN” opiskelusta. Itse tein viisi kysymystä luennoitsijoilla:

1. Mitä huonoa uudessa oppimisympäristöissä?

2. Kuinka on huomioitu ”digiaika” teknologiakehityksen oppimisympäristöissä?

3. Kuinka ovat opettajat suhtautuneet uuteen oppimisympäristöön?

4. Kuinka nähdään rauhallisuus, rauhattomuus, kiusaaminen uudessa oppimisympäristöissä?

5. Opetellaanko uudessa oppimisympäristöissä ”ko. Oppiainetta” vaiko ”Opetusvälinetekniikkaa”?

Kaikkiin näihin sain vähintään tyydyttävät vastaukset:
Kysymys 1 vastaus: Pitkä vastaus….. kirjaa ei ole unohdettu ….ehkä kynästä tulee tökkimisväline …kummitus on helpompaa jne….. ”ehkä se on se ASENNEKYSYMYS sittenkin..
Kysymys 2 vastaus: Nimen omaan tämä on huomioitu jne…
Kysymys 3 vastaus: Toki on opettajia jotka odottavat ”kiikkustuolia” näin oli vastaus tulkittavissa..
Kysymys 4 vastaus: ”opettajat on opetettu hallitsemaan ”asia” ympäröivässä opetustilassa”.
kysymys 5 vastaus: Ei kumpaakaan vaan opetus on kokonaisuuden ”havainto-oppimista” jolloin lopputulos muodostuu ”tekniikalla” tuotetusta mielikuvasta.
Nämä mietityttävät, kun on kysymys aktiivisista, vilkaista ”lapsista”. OPETTAJILLE ON ASETETTU KUNNIANHIMOINEN VASTUU OPETUKSEN ONNISTUMISESTA JA OPPILAAN OPPIMISESTA.
Minun ”perstuntuma” sanoo että: ”näyttää hyvältä mutta tuntuu pahalta” ja n.60% on tavoitteesta on vielä ”pilvessä” ja aikaa on tuhlattu kuin ”suomen kilpailukyvyn uudistamisessa”.
Vuonna 2021 on ”uusi oppimisen” malli VALMIS… Toki toivon että se olisi 2019…

Kunnallisvaalit 2017, Yleistä ja muut

20.5.2016 UutisVuoksen ”politiikakysely”

20.5.2016 UutisVuoksen ”politiikakysely”
Kysymys 1. Lähteekö kunnallisvaali ehdokkaaksi 2017.
Kysymys 2. minkä annat arvosanaksi 2013-2017 vaalikaudessa.

1. Lähteekö kunnallisvaali ehdokkaaksi 2017, VASTAUS:
Todennäköisesti Veikko lähtee, kuitenkin terveys ja ”asian” mielekkyys edellä. Mutta ”jos ei ole kysyntää tai politiikka vetää naaman ”happamaksi” on turha lähteä.

KYSYMYKSEEN LIITE:
– Lupauduin toimimaan vaalipäällikkönäkin ”Imatran SD kunnallisvaalit 2017” projektissa.
– Noin 200:lta Imatralaiselta demarilta kysytään kiinnostus ehdokkuudesta.
– Alustavat vastaukset tulee niin minulta kuin monelta muultakin Imatran SDP jäseneltä 10.6.2016 mennessä.

MUUTOS:
Politiikan kenttä ”vain muutuu”, tietoisesti tai tiedostamatta…halusimme tai emme.

OSALLISTUVUUS:
”Lähteäkö vaiko ei lähteä” …. ehdokkaaksi KVaalit 2017.

Ympäröivä maailma muutos ja vauhti, ei voi olla vaikuttamatta ehdokkaiden henkilökohtaisiin päätöksiin. Henkilökohtaista harkinta-aikaa täytyy olla, lopullista ehdokkuuspäätöstä varten ”riitävästi”.
Elämä vain muuttuu, myös Imatralla ripeästi, niin ajan kuin tapahtumien hengessä ja tämä kaikki ei voi olla vaikuttamatta ihmisten haluun osallistua kunnallisvaaliehdokkaana ”yhteisten asioiden hoitamiseen”.

IMATRA JA MAAKUNTA:
Imatran tulevaisuuden haasteet ovat ”kovia” niin kaupungin kehittämisessä kuin siinä ”maakuntapainissa”, joka on edessä seuraavalla valtuustokaudella.
Henkilökohtaisesti haluaisin Imatran SD toimintaan ”ajattelevia”, sitoutuneita ja yhteistyökykyisiä ehdokkaita, jotka pystyvät tässä maakunnassa soutamaan Imatran kaupungin ”kirkkovenettä” yhteiseen maaliin niin ettei toisen käden tarvitse ”aina” olla selän takana sormet ristissä päätöstä tehtäessä. Toki voittoisa soutaminen edellyttää molempien käsien olemista ”airoissa”….

Kysymys 2. minkä annat arvosanaksi 2013-2017 vaalikaudessa.
VALTUUSTOKAUSI 1.1.2013-31.5.2017

Mitä tulee tämän valtuustokauden arvosanaan asteikolla (4-10).
Ensimmäiset puolitoistavuotias arvosana 5 ja seuraavat puolitoista 7 ja todennäköisyys lopulle 8+. Eli kokonaisarvosana 7,5.

OMA TOTEAMUS KUIN NÄKEMYS:
– Omaa ihmettelyä ja opettelua 1 vuosi… Toinen vuosi poliitisen ”pelin opettelua”.
– TELAn, 1.1.2016 kaupunkikehityslautakunnan tilaaja/tuottajamalli, eka vuosi oli katastroofi nyt toimii kiitettävästi…
– Mm. jatkuvan muutoksen hallinta on Imatralla toteutettu hyvin, samoin ”5 muuta tavoitetta” joista ”4 asiaa” mennyt vähemmän onnistuneesti.
– Kenen ansiota, kuka töpeksinyt ja minkä puolueen ”rintamerkit” eturiviin, tätä ei kannata kovin syvällisesti miettiä, julistamisesta puhumattakaan.
– poliitikko on ”yksilöurheilija” jolla joukkueelle pelaaminen tuntuu olevan ”H-TIN VAIKEAA

SEURAAVALLA VAALIKAUDELLA KAUPUNGIN POLIITIKOILLA ON ”KOVA DUUNI” USEAMMASTAKIN SYYSTÄ, toki jokainen voi ”KUVITELLA” kuinka kova.

Imatra ja Maakunta, Yleistä ja muut

18-19.5.2016 Auditio Seminaari ”kiireseminaari 2016”

18-19.52016 Auditio Seminaari ”kiireseminaari 2016”
”ARVIOINTI TYÖN seminaari”, jossa annetaan valmiuksia ARVIOIDA ”jotakin” toimintaa mahdollisimman puolueettomasti VÄRITTÖMILLÄ ”silmälaseilla”.

BDO ”firma” järjestämä, koko maata koskeva koulutus, oli tarkoitettu etupäässä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JÄSENILLE. Huomioitaessa tarkastuslautakunnan tehtävä OLI LUONNOLLISTA ETTÄ MYÖS ”KUNNAN JOHTAJIA OLI PAIKALLA”

Seminaarin ohjelma oli tiukka, etenkin kun lähtee ”omalla kyydillä”. Väkisin meni 2 ja 1/2 päivää vaikka kuinka passaisi oman auton käyttöä aamuauringossa.

SEMINAARI OLI HYVÄ ARVOSANA (8,5).
Agenda ja Aiheet Ajankohtaisia….. kytkettynä myös tämän päivän uutisiin.

Osanottajia n. 100. Itäsuomesta, E-Karjalasta ???? ei ollut osallistujia. Helsinki, Lahti, Jkylä, Oulu, Rovaniemi akselin länsipuolelta 95% osallistujista…

Minulle seminaarin anti ja info oli erittäin:
A) tarpeellinen.
B) tietoa antava ja tietoa vahvistava.
C) ajankohtainen.
– ”kuntadataa” on paljon ja paljon olemassa niin taloudesta, toiminnasta jne. mutta hyödynnetäänkö tämä oikein, vai ajetaanko kuntia edelleen ”MUTU VANKKUREILLA”
– kuulemani jälkeen, ihmettelen kuinka tulevat maakunnat ja olemassa olevat kunnat selviävät tulevasta 5 vuodesta, on varmaa että kaikki ei selviä.. ENNEN KAIKKEA KUINKA KUNTALAISET SELVIÄVÄT? JA LOPPUUKO PIENILTÄ KUNNILTA ”asiakkaat”
– toisaalta pakko on selvitä tilanteesta kuin tilanteesta… INTEGROITUMALLA SUURIIN KOKONAISUULSIIN, ONKO UHKA VAIMAHDOLLISUUS PIENILLE KUNNILLE.

LUENNOT (ja 5 min keskustelu) AGENDAN MUKAAN.
AGENDALLA 10 pääaihetta joista 3 mielenkiintoisinta aihetta, kysymystä jotka sisältyivät ”10 pääaiheeseen”
1. Maakuntauudistus …. ja maakunnan tehtävät…
2. Kuntien tehtävät jatkossa … lakisääteiset kuin vapaaehtoiset
3. Rahoitus niin maakuntien kuin kuntien kohdalla.

”SOTE SOPPA” elää omaa elämäänsä .. Näin luennoissakin todettiin..

Luennoitsijat olivat hyviä KERTOMANAAn sen olennaisen, joka on tämän päivän tilanne maakunnissa kuin kunnissa FACTOILLA ei mututeorialla.

Materiaali 70% paikalla, 30% tulee myöhemmin. Olisi saanut olla kaikki.

LYHYESTI SEMINAARIN SANOMA.
Jos tarkastuslautakunnan ovat kovilla laatiessaan arvioitikertomuksiaan kuntien, maakuntIEN toiminnasta niin:
1. TILANNE EI TULE TULEVAISUUDESSA HELPOTTUMAAN.
2. TARKASTUSTOIMINNAN ”TOIMINT&KERTOMUS” TULEE OLEMAAN
a) ”yksikön” JOHTAMISEN arvioinnin työkalu.
B) ”yksikön” STRATEGIAN toteutumisen ”feedback” toimielimelle (johdolle, valtuustolle, allitukselle, lautakunnalle, jaokselle jne..)

Scroll to Top